Търсят финансиране за нова система за предупреждения при бедствия

14:04, 20 юли 16 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Шумен планира да оборудва нова система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия и ще кандидатства с проект за изпълнението на идеята. Това става ясно от докладна записка, която ще се гледа на юлската сесия на Общинския съвет.

Ако съветниците дадат съгласието си общината ще кандидатства по ОП “Околна среда” 2014 – 2020, приоритетна ос 4: “Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища”.

По това направление ще се отпускат средства, насочени към изпълнение препоръката на ЕК за подобряване на превенцията на наводненията чрез оценка на риска от наводнения, картографиране и развитие на инструменти за мониторинг, подкрепа за проекти за предотвратяване на наводнения при речните басейни, справяне с природни бедствия, включително и мерките за ранна намеса.

Резултатите, които Община Шумен ще получи от изпълнението на проекта са - оборудване за система за ранно предупреждение и оповестяване на населението /сиренна система/, интегриране на новоизградената система към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

Освен това ще се осигури възможност за излъчване на акустични сигнали, готови речеви съобщения и указания на живо /в реално време/ за ранно предупреждение и оповестяване на населението. Целта е да сме по-подготвени при бедствия и реакцията на институциите при възникнали извънредни ситуации да е по-бърза.

Дирекция „Комуникационни и информационни системи” при МВР ще участва като партньор и ще помага за подготовката на документите за кандидатстване, както и при изпълнението на проекта.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама