Белгия е готова да поеме председателството на ЕС през 2017-а

13:28, 20 юли 16 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Белгия е готова да поеме председателството на Европейския съюз, обявиха от външното министерство на страната, след като днес Великобритания обяви, че се отказва.

„Белгия е готова да поеме оглавяването на Съвета на ЕС, ако ни помолят“, каза говорителят на белгийското външно министерство Дидие Вандерхаселт, цитиран от АФП.

По-рано днес от кабинета на новоназначеният британски премиер Тереза Мей обявиха, че Вликобритания се отказва от ротационно председателство на Съвета на ЕС през 2017 с мотива, че правителството ще бъде „много заето с преговорите за излизане от Евросъюза“.

Председателството на Съвета се сменя на ротационен принцип между държавите членки на ЕС, на всеки шест месеца. През този шестмесечен период председателството ръководи заседания на всяко равнище в Съвета, спомагайки да се гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС в Съвета.

Заради излизането на Великобритания от ЕС Българското председателство на Европейския съюз ще започне на 1 януари 2018 година, а не през втората половина на годината, както беше планирано по-рано. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама