Измениха Методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове

13:18, 20 юли 16 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството одобри промени в Методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове. С измененията и допълненията се цели още в процеса на организиране на процедури за предоставяне на концесии на плажове, да бъде оптимизирана началната база за формиране на минималното годишно концесионно плащане. В Методиката са отразени възможностите за формиране на приходи за отделните видове морски плажове – според местоположението, степента на ползване и вида на туристическия поток и специфичните особености на всеки отделен морски плаж.

Новите моменти в Методиката имат за цел да се оптимизира и надгради действащата в момента нормативна база, като чрез комплексен подход при следващи концесионни процедури се отчетат с необходимата тежест допълнителни критерии (цена на плажни принадлежности, предлагани допълнителни услуги и др.), с което да се постигне значително намаление на цените на чадъри, шезлонги, предлагане на качествени допълнителни услуги и обективна първоначална базисна оценка на концесионната такса за всеки плаж. Така ще се постигне балансиран подход при предоставянето на концесии за морски плажове, като се отчетат едновременно интересите на туристите, концесионерите и концедента.

Очаква се след въвеждане на промените по-широк кръг от кандидати да участват в конкурсните процедури за концесии, вкл. и за не толкова атрактивни плажни ивици. Също така, се очаква в конкурентна среда да бъде постигнат баланс между предлаганите услуги и тяхната цена и очакванията на потребителите.

Чрез приемането на този нормативен акт ще се създадат благоприятни условия за привличане на повече туристи по морските плажове, като част от летния туристически продукт и ще съдейства за развитието на летния морски туризъм в страната.

С друго решение правителството утвърди минимални критерии за комплексна оценка на офертите за участие в конкурс за определяне на концесионер на морски плаж.

Целта на внесените промени е да се утвърдят минимални критерии, които задължително да се включват в процедурите за определяне на концесионери на морски плажове. Също така да се оптимизират цените на предлаганите услуги на морските пажове, както и да се определи относителната тежест на всеки един от критериите, в това число и „най-ниска цена за 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг в платена зона на морския плаж“. Минималните критерии за комплексна оценка ще бъдат еднакви по вид и ще бъдат предварително оповестени на всички участници в процеса, свързан с концесионирането на морските плажове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама