Банкови гаранции от търговци на горива борят данъчните измами

13:10, 20 юли 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доставчиците и купувачите на течни горива вече ще трябва да блокират част от оборотните си средства, за да изпълнят нови изисквания, приети днес окончателно от Народното събрание, с които държавата се надява да се пребори с данъчните измами в сектора.

Търговците ще трябва да представят обезпечение в пари, в държавни ценни книжа (ДЦК) или неотменяема банкова гаранция за срок от цяла година, ако извършват доставки на течни горива със ставка на данъка 20% и с обща стойност на данъчните им основи над 25 хил. лв. Обезпеченията ще са в размер 20 на сто от данъчната основа, но не по-малко от 50 хил. лв., реши още Народното събрание.

При промяна на количествата търговците ще дължат допълнителни обезпечения в размер не по-малък от 20% от данъчната основа. Средставата се представят в 7-дневен срок преди датата на възникването на данъчната основа.

Търговците, които не са изпълнили изискванията, ще се наказват с имуществена санкция в размер на дължимото обезпечение - т.е. поне 50 000 лева. При повторно нарушение глобата скача двойно. Нередовните юридически лица рискуват и дерегистрация по Закона за ДДС.

Режимът ще се прилага по отношение на търговците с течни горива, които са рискови, като следва да се отбележи, че най-рискови са вложителите в данъчните складове (66,3% от броя на вложителите в данъчни складове през 2015 г. се идентифицират като рискови лица), както и лица - посредници в търговията с течни горива.

Целта на промените в закона е да се преборят данъчните измами в сектора, пише в мотивите на новите текстове. “Тези незаконни действия лишават бюджета от значителни по размер приходи, като едновременно с това оказват негативно влияние върху пазарната среда и конкуренцията, икономическото развитие и инвестициите, подкопавайки реалната икономическа дейност”, казват вносителите от Министерски съвет.

Данъчните измами с ДДС са концентрирани в сектор търговия с течни горива, тъй като скоростта на обращение на паричните средства в него е висока, а инкасирането на стойността на горивата е в интервал, близък или идентичен с този на самата доставка, смятат от “Дондуков” 1.

Те описват и най-честите механизми, по които се извършват данъчните измами: регистрация на новосъздадени дружества, които извършват фиктивна дейност до момента на възникване на задължение за плащане на данъка, а впоследствие не могат да бъдат открити на адресите им на управление, както и покупки на течни горива, документирани с фалшиви разходо-оправдателни документи, издадени от фиктивни доставчици, които нямат възможност да извършат фактурираните и декларирани доставки. По този начин се отчитат разходи в по-голям от реалния размер и неправомерно се приспада данъчен кредит.

Сред останалите схеми са документални доставки между дружества, които са свързани с лица, с цел приспадане на данъчен кредит, фактуриране на нереални количества, по-малки от действителните, с цел намаляване на дължимия данък и други.

Според оценка на Министерски съвет щетата за бюджета от данъчни измами в сектора расте неимоверно през последните години, като през 2013 г. тя е била 55 млн. лв., а през 2015 г. възлиза на 109 млн. лв.

“Не на последно място, следва да се отбележи и влиянието на данъчните измами върху лоялните търговци, неучастващи в схеми за данъчни измами, което се проявява при цените на предлаганите от тях течни горива спрямо ценовите нива на горивата, предлагани от участниците в схеми за данъчни измами, и дисбалансира целия икономически сектор”, казват вносителите.

Законът влиза в сила от деня на обнародването му в Държавен вестник - обикновено до три дни, а засегнатите по него юридически лица имат месец да представят обезпеченията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама