Затвориха сметището в Първенец с полиция

12:49, 20 юли 16 25 466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Час преди обед с полиция и друга охрана  експертна комисия на община "Родопи" запечата депото за строителни отпадъци край с. Първенец. 

Юристът на общината  Борислав Топов облепи със забранителни стикери бараката – офис на също общинската фирма „Спектър“, която от 12 години стопанисва сметището и управлява депонирането на отпадъците, съобщава Радио Пловдив. 

Крайната мярка е разпоредена от кмета на Родопи Пламен Спасов, с мотива, че фирмата нелегитимно експлоатира обекта и приходите от него. Депото е предоставено за управление на  „Спектър“ през 2004 година с решение на Общинския съвет, но само до провеждането на търг или конкурс. 

Според управителя на общинското предприятие Милко Бакалов точно заради това условие фирмата има право да го управлява, тъй като цели 12 години не е провеждан нито търг, нито конкурс. Съветникът Васил Гюргиев  протестира с думите, че Пламен Спасов не може да се оправдае със „заварено положение“, тъй като кара вече втори мандат като кмет на община Родопи, и за пет години на поста не е предприел нищо за организирането на процедура за това.  

В момента тече спор във ВАС и никой няма право да предприема действия до обявяването на съдебно решение, изтъкна Чавдар Димитров, член на борда на директорите на „Спектър“.

На вчерашното си заседание общинските съветници отхвърлиха заповедта на кмета за днешното запечатване на сметището, но  въпреки това той изпрати комисия под охраната на полиция, за да го затвори. 

Така, единственото лицензирано депо за строителни отпадъци край Пловдив е блокирано и това ще има катастрофални последици, тъй като клиентите не са известени и няма къде да пренасочат отпадъците си, предупреди  Чавдар Димитров от борда на фирмата. 

Сметището е на печалба, има много сключени договори, за десетки хиляди лева, а с днешното решение на кмета  предизвиква тежка криза, добави той. По думите му, това е изключително съмнително, с подозрение за конкретни финансови интереси, особено след стартиралия преди два дни крупен ремонт на Коматевско шосе, за който сметището има договор да приема строителните отпадъци. 

И двете спорещи страни обаче не можаха да отговорят какво ще се предприеме оттук-нататък. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама