Според Цацаров в България има почва за радикален ислям

12:04, 20 юли 16 / Политика 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Твърдението, че у нас почва, наченки на радикален ислям няма, бих го определил като невярно. Сигурен съм, че процесите в Пазарджик доказаха, че проблемът е реален”, допълни той. Според него това, че един наказателен процес е приключил в Окръжен съд - Пазарджик и че друг наказателен процес се води, в никакъв случай не означава, че ситуацията там е напълно овладяна”. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на кръгла маса “Радикалният ислямизъм - заплаха за националната сигурност на Република България”, организирана в Народното събрание.

Той призова още да не се поставя знак за равенство между исляма и радикалния ислям. По думите му, всеки който се опитва да го прави преследва други цели. “Второ според мен трябва съвсем ясно да кажем, че радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм”, допълни той.

Главният прокурор посочи още, че линията между мерките за противодействие на тероризма и нарушаване на гражданските правa е тънка. Но все пак призова антитерористичният закон да не бъде отхвърлян с лека ръка. “Не мисля, че този проект трябва да бъде гледан от гледна точка на политическата призма на управляващи и опозиция. В него трябва да се търси общо взето полезното“, каза Цацаров. Според него е “безкрайно ясно”, че законопроектът не е перфектен.

Той се обяви и за “малко по-засилена роля” на държавата в работата и регистрацията на религиозните институции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама