ГЕРБ имат ден да съберат подкрепа за данък “Уикенд”-2

11:48, 20 юли 16 / Политика 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народните представители от ГЕРБ, начело с председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, получиха отсрочка от един ден, за да съберат подкрепа за поправки, свързани със станалия публично известен под наименованието данък “Уикенд”.

Заради несъгласието на БСП, ДПС и Реформаторския блок приемането на поправките виси на косъм. Неясна остава позицията на по-малките партии, които нямат изтъкнати финансисти в редиците си и е възможно да вземат решение не по линия дали законопроектът е добър, или не.

Самите промени, внесени от председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) предвиждат ползването на фирмен автомобил или мобилен телефон за лични нужди да се облага с плоска ставка от 10%, вместо върху предварително изчислената сума да се дължат и данък общ доход (ДОД), и осигуровки.

Законопроектът предвижда ползването на автомобили и имоти да се отчита на база на време за използване, като при колите може да се отчита и изминатото разстояние, а при имотите - площта. Алтернативно, за да се спести бюрокрация, може автоматично да бъде прието, че ползването е 50% фирмено и 50% лично. За телефони и лаптопи ще могат автоматично да се отчитат 1/5 от разходите за ползване за лични цели.

Именно срещу високото съотношение 50:50 скочиха от Реформаторския блок. Депутатът Петър Славов даде пример, че ако собственик на малка фирма със закупен служебен автомобил тип “баничарка” не води пътни листове за всяко едно пътуване, ще трябва да бъде таксуван 50% от данъчното облекчение. “Така за година, ако могат да се приспаднат 500 лева, то те ще станат 250 лева, а на останалите ще има и 10% данък”, обясни той.

От ДПС пък заявиха, че липсва оценка на фискалния ефект. Те са недоволни още, че се предвиждат промените да влязат в сила със задна дата - от 1 януари т.г.

Преди дни стана ясно, че от началото на годината държавата е събрала едва 5.2 млн. лв. от новия данък “Уикенд”. Причината, смятат експерти, е, че множество от фирмите още се бавят с декларирането, тъй като правилата бяха неясни.

Гласуването на поправките ще бъде утре в 9:00 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама