Борисов: Лъжа е, че правителството не е гарант за членството ни в НАТО и ЕС

11:46, 20 юли 16 / Политика 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако някой се опитва да каже, че това правителство не е гарант за нашето членство в НАТО и Европейския съюз – това е нагла лъжа, клевета, измислица и желание да се изграждат предизбрни кампании. Да се твърди, че военният и външният министър са гарантите за НАТО и ЕС, а ние другите едва ли не сме пречка, не отговаря на истината. Абсолютно всички предложения на двамата министри, които касаят тези теми, са минали и през парламента, и в Министерски съвет. Това каза в началото на днешното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов. В профила си във Фейсбук Борисов публикува и видео с цялото си изказване.

Борисов бе провокиран от изказване на лидера на ДСБ Радан Кънев, който тази сутрин заяви, че по въпросите със сигурността и членстовот ни в НАТО и ЕС "българското правителство е крайно кекаво". Кънев каза още, че "имаме двама министри, които се опитват да затвърдят сигурността ни в НАТО и един премиер, който подрива техните действия".

В отговор на това министър-председателят подчерта, че "абсолютно всичко, което касае НАТО и ЕС, единственият гарант с реална власт е това правителство".

"Някой се опитва да си присвоява заслуги, докато ние първи в света обявявахме военното крило на Хизбула за терористична организация. Успели сме да удържим националния интерес и в други критични сфери като енергетиката и проектите там. Нека някой да отиде с министър Теменужка Петкова и да води преговори за този реактор", отсече премиерът.

Той запита с кое свое действие правителството е дало основание "всеки ден да се упражняват с нас, да се твърдят манипулативни лъжи и да се вкарва клин в министрите от човек, който явно иска БСП, ДПС и останалите, които бяха преди, да се върнат на власт".

"Могат да кажат откъде да се намерят средства или къде да се спрат – за образованието, за армията, за строителството, за спорта, за културата и тези 600 млн. € да ги платят заедно с лихвите от по 168 000 € на ден и да хвърлят всички тези пари в канала. Защо не поемат такава позиция, а чакат от нас да свършим всичко това и после да се разграничават, или да си присвояват заслуги според случая?", запита още премиерът.

"Ние ще ги подкрепим, защо не поемат такава позиция, а чакат от нас да свършим всичко това. Всеки ден полагаме огромни грижи, убеден съм, че всеки един от вас полага огромни усилия. Колите ви взехме само и само да покажем колко и ние можем да правим от време на време популистки неща. Така че това е истината. Няма по-хубаво от истината. Кажи си истината и всичко да е наред",отсече Борисов.

Премиерът добави, че здравният министър Петър Москов, който е от ДСБ, вече се определя като негов министър. "Аз се гордея с това, не искам да ме разбираш криво - искам да продължиш с всичка сила, особено пръстовите отпечатъци, особено това, което правиш с лекарствата - намаляване на цените и всичко това с румънци, македонци и всички останали колеги, защото това е големият успех, това е реформата, това е болезненото и трудното. Ще имаш цялата ни подкрепа и на правителството, и като председател на партията. Няма огъване тук", обърна се Борисов към Москов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама