Кънев: Пеевски казваше кой да работи в контраразузнаването - как да се чувстваме сигурни по турска линия

11:35, 20 юли 16 / Политика 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Нашите служби не са готови както по линия Русия, така и по линия Турция. Това е някаква публична тайна, която си премълчаваме постоянно”, коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на ДСБ Радан Кънев във връзка с опита за преврат в южната ни съседка.

Той заяви още, че следващият президент, както и следващото българско правителство трябва да са много силен гарант за реформа в службите. “ДПС и БСП кадруваха там десетилетия наред, Делян Пеевски казваше кой да работи в контраразузнаването - как да се чувстваме сигурни по турска линия?”, запита той.

В коментар относно предстоящите президентски избори, той сравни премиерът Бойко Борисов с Борис Джонсън. “От Васил Левски и Раковски насам българският интерес непрекъснато е свръзан с това да се откъснем от влиянието и домогването на двете източни империи (Русия и Турция - бел. ред.) и да бъдем част от общност на независими европейски държави. И точно когато сме го постигнали, да го поставяме на риск заради едни избори, бих го определил като поведението на Борис Джонсън по време на кампанията за Брекзит - безотговорност в личен интерес”, каза Радан Кънев.

По думите му, обвиненията на Борисов към него в популизъм са “очевидно несериозни”. “Заиграването с проруските чувства на голяма част от българските граждани е опасен популизъм. Българите обичат Русия, то е исторически обусловено - то във възпитанието ни, в обучението ни, но най-малкото трябва да си даваме сметка, че същите исторически, културни и духовни връзки ни свързват с Украйна.

Не трябва да бъркаме симпатиите на хората и да злоупотребяваме с чувствата им, когато имаме заплаха за националната сигурност”, контрира председателят на “тъмносините”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама