Отбори от четири държави се надпреварваха в забавното състезание за правене на таратор

11:09, 20 юли 16 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отбори от четири държави се надпреварваха да направят най-вкусния таратор в международното състезание под наслов „До правим таратор, а не терор". Традиционната забавна щафета е част от програмата на Панаира на киселото мляко и фестивала на народните традиции в Разград.

Домакините от Разград бяха представени от Клуба за приключенски спортове „Зелена стъпка“, останалите отбори бяха от фолклорни състави от Аржентина, Колумбия и Чили.

Всеки един от четиримата състезатeли имаше отделна задача за приготвянето на таратора. Първият трябваше да дои мляко от бутафорна крава, вторият да прелее млякото в еднолитрова бутилка, а третият и четвъртият да осигурят останалите продукти за приготвянето на таратора. След това всички отбори направиха заедно таратора и го поднесоха за оценка на жури с председател поета и публицист Дулинко Дулев. Компетентното жури, в чийто състав бяха още спортният експерт Валери Бойчев, спортният журналист Здравко Душков, Цветомира Петрова от община Разград и Катя Ганева от Туристическия информационен център обяви за победители всички отбори.

Момичетата и момчетата от Колумбия получиха наградата за вегетариански таратор без нарязани пръсти.  Най-бърз в приготвянето на таратора бе отборът на Клуб „Зелена стъпка“, а най-оригинален таратор приготвиха чилийците. Наградата за най-артистичен и творчески подход при правенето на таратор журито присъди на отбора от Аржентина. За всички отбори имаше тениски с логото на Панаира, бутилка мастика и диня.

В програмата на днешния, трети ден на Панира на киселото мляко и фестивала на народните традиции са включени конкурс за детска рисунка на тема „Панаир на киселото мляко”, в Етнографския музей продължава и детската работилница „Първи стъпки в занаята”. В 18.30 часа на пл. „Независимост” ще има демонстрация на клубовете по танци на открита сцена „Танцувай с нас”. От 20 часа е дефилето на художестнените колективи, а от 20.30 часа последния концерт на български и чуждестранни фолклорни художествени колективи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама