Първи в света сме по продажба на брашна, патешко месо и консервирани череши

11:00, 20 юли 16 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България е трета в света при износителите на десет вида стоки. Страната ни е и в тройката при 20-те най-едри като стойност групи продукти, които имат външен пазар. Това показва традиционният анализ на Българската стопанска камара (БСК), съобщава „Капитал“.

През 2015 г. страната ни е на първо място по продажби на брашна от маслодайни растения и е  задържала добрите си позиции при нерафинирана мед, патешки меса и временно консервирани череши. България е стигнала и до второто място при нефтените масла. Също така се движим напред в класацията при някои специфични авточасти и електроника,

В световната класация на износителите пък сме се изкачили с едно място и вече сме 64-ти от 200 държави. В доларово изражение обаче износът за 2015 г. се е свил с 12% от 2011 насам, или 25.8 млрд. долара. Причината е поевтиняването на европейската валута, което се отразява на всички икономики, обвързани с еврото, уточняват от БСК. Изводът на анализаторите е, че нарасналата конкурентоспособност се дължи основно на международните компании в България и по-малко на местните фирми.

Освен добрите новини обаче има и лоши - страната ни е вече на трета позиция по продажби на маслодаен слънчоглед. След като бяхме първи в света по продажби в категория "зърна, сплескани на люспи", сега вече сме на седмо място. Друг отстъпващ позиции продукт са семената от кориандър. След като над 10 години България беше втора в света, през 2015 г. вече е на 4-то място.

Все пак продължаваме да задържаме позицията си в света по износ на анодна (нерафинирана) мед, като за миналата година обемът на продажбите навън е бил близо 761 млн. долара. Други добре изнасяни стоки са  седалки за тоалетни чинии (които се произвеждат от германската Hamberger в Севлиево) и медна ламарина.

През последните години се наблюдава ръст в износа на стоки с по-висока добавена стойност като медикаменти, електрически и електронни изделия, машини, детайли и възли за автомобили. Основните пазари за тях са Германия, Италия и Франция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама