Референдумът на Слави Трифонов ще бъде подкрепен от младите и образовани българи

10:53, 20 юли 16 / Политика 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Референдумът, иницииран от Слави Трифонов и екипа му, ще бъде подкрепен от младите и образовани българи. Това сочи социологическо проучване на международната агенция TNS opinion. 

С присъствие в над 80 държави агенцията се ползва с огромен рейтинг. Именно тя прави изследвания по поръчка на Европейския парламент, Европейската комисия и Световната банка. Агенция от такъв ранг за първи път провежда подобно проучване за България.

Според TNS opinion, националното изследване е направено стандартно по телефона с 1000 респонденти, избрани на случаен принцип, на възраст над 18 г. Реализирано е в периода 30.06.2016 - 05.07.2016г.

Оказва се, че голяма част от хората - 86%, са добре осведомени относно референдума. 58% от тях смятат да гласуват на него. Повече от половината заявяват, че ще зачеркнат „ДА” на всичките шест въпроса.

- 94% са „ЗА” броя на народните представители да бъде намален на 120 души;

- 77% са „ЗА” депутатите да бъдат избирани с мажоритарна избирателна система;

- 76% са „ЗА” намаляване на субсидията на политическите партии на 1 лев;

- 72% са „за” полицейските шефове и началниците на районните управления да се избират мажоритарно с абсолютно мнозинство в два тура;

- 70% са „за” дистанционното гласуване по електронен път;

- 67% са „за” задължителното гласуване на избори и референдуми.



В изследването има още няколко любопитни неща. Телевизионният водещ Слави Трифонов бие всички, ако се кандидатира за президент. С голямо предимство на парламентарни избори ще е и негова евентуална партия, ако гласуването е днес, като се очаква да изпревари ГЕРБ с почти двоен резултат.

Проучването е категорично, че по-голяма част от запитаните - 41%, твърдят, че биха гласували за партия, начело на която е Трифонов. Чувствително изоставащи остават останалите политически формации - ГЕРБ получават подкрепа на 25 на сто от избирателите, а БСП - на 12 на сто. Татяна Дончева и партията й „Движение 21” е с преднина пред колегите си от „Атака” на Волен Сидеров и АБВ на Георги Първанов. На опашката се нареждат ДПС и ДОСТ с почти равен резултат от 3-4 %, който ще ги държи до последно на границата за влизане в парламента. 

Начело на класацията за президентските избори отново е Слави Трифонов. 36% от анкетираните са категорични, че искат шоумена за държавен глава. С по-малки шансове за креслото на „Дондуков” 2 са Кристалина Георгиева - 32%, и Йорданка Фандъкова - 30%. След тях се нарежда настоящият премиер Бойко Борисов с 20 на сто подкрепа. 

Високата подкрепа на тв водещия се дължи на това, че е много харесван от младата аудитория между 18 и 24 години, като 64% от тях биха дали гласа си за него. Най-малко е доверието, което печели сред хората над 55 години - 26%. 

Оказва се, че мъжете в по-голяма степен биха подкрепили Трифонов за президент, в сравнение с жените. Съотношението между тях е 37% срещу 34% в полза на силния пол. Районите, които в най-голяма степен му симпатизират са цяла Северна и Югоизточна България. Най-малка подкрепа се очаква да дойде от общините в Югозападната част на страната.

Кой е поръчал проучването? 

Името на клиента поръчал социологическото проучване не става ясно, защото такава е политиката на TSN opinion. Стана ясно само, че водещата световна агенция работи с институции, а не с частни клиенти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама