Автентични национални носии показаха на етноревю в Разград

10:43, 20 юли 16 25 692 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Автентични национални носии от различни краища на страната показаха на етноревю в Разград. Дефилето се проведе в рамките на Панаира на киселото мляко и фестивала на народните традиции и художествени занаяти.

 Костюмите са част от личната колекция на народния певец Петър Георгиев от село Писарево. Той започва да се занимава с народна музика съвсем случайно, когато в пети клас, неговият дядо му подарил гайда. Веднага започнал да го обучава известният горнооряховски гайдар Илиян Маринов.

Като ученик се запалва в събирането на автентични народни носии, първите образци намира в скрина на своята баба. С течение на годините тази негова страст все повече и повече се засилва и в колекцията му попадат образци от цяла България. За него най-ценни обаче си остават носиите от родното му село Писарево. Личната колекция от автентични национални носии на Петър Георгиев вече наброява над 60 напълно комплектовани носии и части от носии, събирани в продължение на почти 20 години.

На етноревюто в Разград бяха показани 20 носии от различни фолклорни области на страната. В ролята на манекени влязоха момичетата от Средношколската танцова формация "Лудогорска младост”, деца от ЦУТНТ, както и дороволци от Разград. Докато манекените дефилираха на сцената пред Общинския културен център Петър Георгиев представяше подробно всяка една от различните видове носии. Зрителите на уникалното ревю видяха народно облекло от Тракия, Добруджа, Централна, Северна и Северозападна България. Сред интересните костюми бяха хърцойските носии, както и носиите, характерни за Силистренския край.

В ревюто бяха представени и характерните капански носии. За тях разказа председателят на РЕКИЦ „Читалища” Даниела Петрова, а в манекени се превърнаха Свилен и Дочка Иванови и Ганчо Йорданов. С костюм от личната си колекция – тронска носия от село Зорница, дефилира и колекционерът на автентични носии от Разград Павлина Анастасова. Тя има вече четири носии, като на етноревюто беше показана и още една от колекцията й – Кюстендилска празнична носия.

Ревюто на автентични носии започна с изпълнение на Групата за изворен фолклор при Клуб на пенсионера „Янтра 96” в Писарево и завърши с изпълнения на самодейците от ансамбъла за автентичен фолклор „Капанци“-село Гецово. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама