Китайски студенти гостуват за пръв път на Техническия университет в Пловдив

10:24, 20 юли 16 25 725 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Група от 16 китайски студенти - 10 момичета и 6 момчета от 2-ри и 3-ти курс с инженерни специалности, и двама техни преподаватели от Политехниката в Шенджен, Китай, са на едноседмично посещение в Техническия университет - филиал Пловдив.

Това е първата студентска група от Китай, която посещава града ни. Съгласно сключения рамков договор между Политехниката в Шенджен и Техническия университет София и филиала в Пловдив, през 2017 година реципрочен брой български студенти и техни преподаватели ще върнат визитата на своите колеги. Студентите от Китай са настанени в общежитията на Техническия университет - филиал Пловдив, и се хранят в студентския стол на ВУЗ-а.

Бъдещите китайски инженери ще се запознаят с условията за обучение и практика на българските си колеги от Пловдив. "Ще представим възможностите си за обучение по инженерни специалности в трите степени на обучение - бакалавърска, магистърска и докторска. На съвместна среща с български студенти ще дискутираме за перспективите на инженерната професия в България и Китай, ще коментираме основните инженерни предизвикателства на съвремието", каза проф. Михаил Петров, заместник директор на филиала на Техническия университет в Пловдив. Като добри домакини пловдивчани ще представят културни и исторически забележителности на Пловдив и региона, както и начина на живот в България.

В началото на посещението си азиатските студенти гостуваха на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие (БКАБР), където председателят на асоциацията Ангел Христозов ги запозна с развитието на икономическите връзки между Пловдивска област и Шенджен. Асоциацията инициира и реализира побратимяването между Пловдив и Шенджен и сключването на договор за сътрудничество между двата университета.

В продължение на два дни китайските студенти ще посещават и високо технологични български предприятия в "Тракия икономическа зона", както и най-значимия български производител на роботи, изнасящ своя продукция включително и за Китай - фирма "Милара".

"Следващата крачка във взаимоотношенията ни с китайските колеги е да започнем да обменяме студенти и докторанти за съвместно обучение", каза проф. Михаил Петров. Обучението в чужбина ще бъде на английски език, като в предварителната подготовка за сключването на подобен договор се вземат предвид специалността, хорариумът от часове по инженерните предмети, взаимното признаване на обучението и от двете страни и други важни технически въпроси. Подобен обмен обаче е възможен само след ксключване на междуправителствени спогодби.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама