Гюлен призова САЩ да отхвърли искането на Турция за екстрадирането му

10:06, 20 юли 16 / Свят 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, живеещ в САЩ, призова Вашингтон да отхвърли всяко искане от Турция за неговото екстрадиране, предаде „Ройтерс“, като се позова на ново изявление, публикувано тази вечер, цитирано от БТА. „Призовавам американското правителство да отхвърли всяко усилие да се злоупотреби с процеса за екстрадиция с цел да се извърши политическа вендета", казва Гюлен в изявлението, разпространено от организацията, свързана с него и наречена Обединение за споделени ценности. Американски представители казаха, че все още не са получили искане за екстрадиция на Гюлен от Турция, припомня Ройтерс. "Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес отново показа, че е готов на всичко, за да запази личната власт и да подложи на преследвания критиците", се казва още в изявлението на Гюлен, цитирано от ТАСС. "Твърденията, че имам отношение към този ужасен опит за преврат, са нелепи, безотговорни и не отговарят на действителността", допълва Гюлен.

Вчера президентът на САЩ Барак Обама разговаря по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган и му предложи американска помощ в разследването на опита за преврат от миналата седмица, но го призова и към сдържаност в гоненията срещу отговорните за въоръжения метеж.

Говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза, че двамата лидери са обсъдили и статута на Гюлен, когото Ердоган обвинява, че е организирал опита за преврат, и за чиято екстрадиция Анкара казва, че ще настоява. Ърнест добави, че турското правителство е изпратило на американското материали в електронен формат, които американските власти сега проучвали. Когато бъде получено и официално искане за екстрадиция, решение по него ще бъде взето според условията на съществуващото между двете страни споразумение, а не лично от президента Обама, добави говорителят на Белия дом, цитиран от АП.

В понеделник в интервю за Си Ен Ен Ердоган каза, че разчита, че САЩ ще екстрадират Гюлен. В неделя пък американският държавен секретар Джон Кери съобщи, че Вашингтон може да предаде на властите на Турция Гюлен при наличието на достатъчно основание за това. Преди всичко ние не сме получили официално искане за екстрадиция, напомни тогава Кери.

През декември 2014 г. съд в Истанбул издаде заповед за арест на Гюлен във връзка с подозрения за създаване на терористична организация за подкопаване на позицията на ръководството на Турция и на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама