Задържаха предполагаемия организатор на метежа в Турция

09:44, 20 юли 16 / Свят 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турските власти задържаха предполагаемият ръководител на неуспешния опит за преврат в Турция, съобщава Анадолската информационна агенция.

Арестуваният е Мухарем Кьосе, полковник и юридически съветник в генералния щаб на армията. Той е смятан за ключова фигура в планирането на военния преврат. Новината за ареста идва в момент, в който Турция поиска екстрадирането на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен от Съединените щати. Анкара смята, че той стои зад опита за преврат. В същото време самият Гюлен призова САЩ да откажат екстрадицията му, за да не се превърне той в „жертва на правенето на политически сметки”.

Американският президент Барак Обама е обсъдил в телефонен разговор с Ердоган съдбата на Гюлен. От Белия дом призоваха Анкара да покаже сдържаност в преследването на отговорните за преврата.

Чистката след опита за преврат от петък придобива нечувани размери. Най-малко 45 хиляди души са задържани, уволнени и временно отстранени от работа от турското правителството след опита за преврат в петък миналата седмица.

15 200 учители и служители в образователната система са уволнени, призовано е 1 577 декани и ректори да напуснат постовете, 1 500 служители във финансовото министерство са уволнени, както и 257 души от офиса на премиера са уволнени. Повече от 9 хиляди души са задържани, включително 6 хиляди военни. Около 3 хиляди съдии са отстранени от работа.

В петък бяха убити 232 души, а 1 541 пострадаха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама