Пет пожара са гасили в Разградско по време на жътвената кампания

18:00, 19 юли 16 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пет пожара са гасили противопожарните екипи в Разградско по време на тазгодишната жътвената кампания, съобщават от Регионална дирекция  „ПБЗН” – Разград.

При един от инциденти са настъпили и материални загуби. При пожара са унищожени  хидравлични маркучи и част от ел. инсталацията на хедер на зърнокомбайн.

В прибирането на земеделската продукция в региона са се включили общо 336 зърнокомбайна и 1276  друга техника (товарни автомобили, трактори, сламопреси, ремаркета).

По време на жътвената кампания са връчени  23 акта за установяване на административни нарушения във връзка с нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност.

От регионалната противопожарна дирекция посочват, че с настъпването на летния сезон и увеличаване на температурите е зачестил риска от възникване на пожари в земеделските земи. Кампанията по прибиране на реколтата от житни култури в област Разград  продължава. За недопускане на произшествия  Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Разград напомня, че се забранява изгаряне на стърнища и растителни остатъци в земеделските земи, както и паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии.

За осигуряване на безопасността през пожароопасния сезон, също така и осъществяването на успешна жътвена кампания, от служителите на РД ПБЗН – Разград апелира към гражданите да спазват мерките за безопасност.

Не забравяйте, че от запалвания в земеделските земи, пасища и др., много често пожарът се разпространява изключително бързо в горите, апелират огнеборците.

Съгласно Закона за МВР при установяване на нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи и горите се налагат глоби в размер от 200 до 2000 лева.

При откриване на признаци на запалвания и пожар в полето  трябва да се потърси  най-бързата възможност за подаване на сигнал на тел. 112 или най – близкото управление на МВР, допълват от Регионалната дирекция  „ПБЗН” – Разград.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама