Скоростно издаване на удостоверения за семейно положение и адрес започва Община Търговище

17:36, 19 юли 16 25 584 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови и по-бързи услуги за гражданите подготвя Община Търговище. Това беше обявено на пресконференция по повод дигитализирането на стари семейни регистри от всички населени места в района, в която участваха секретарят Христалина Халачева и началник отдел ГРАО Силвия Георгиева.

С встъпване в длъжност на новото ръководство на Община Търговище трябваше да се предприемат незабавни мерки, както за по-доброто функциониране на отдела, така и за спазването на важни нормативни срокове, които предстоеше да изтекат. Според Закона за гражданската регистрация до 20 май тази година всички семейни регистри от 51 населени места и града трябваше да бъдат събрани от кметствата и дигитализирани, припомниха от пресц-ентъра на местната администрация. От там допълниха, че особено ускорение в дейността на отдела се забелязва благодарение на обработката в електронен вид на 55 000 листа в 200 семейни регистри, които съдържат информация от 1920 до 1978г.

Ежедневно се издават удостоверения за наследници, удостоверения за родствени връзки и удостоверения за начина на изселване от България. „Преди въвеждането на регистрите в електронен вид подготовката на всяко от тях отнемаше дни и забавяше гражданите. Сега са нужни само няколко часа. В допълнение търсената информация се осигурява в кратки срокове и е застрахована от грешки”, съобщи пред журналистите Силвия Георгиева.

От своя страна Халачева заяви: „Отдел ГРАО осигурява много и различни услуги на гражданите. Подобряването на изпълнението им чрез ускоряване на сроковете спестява време и финансов ресурс на жителите на Търговище, които за няколко минути ще могат да получат нужния им документ, вместо да се разхождат два пъти до администрацията”.

Самата дигитализация представлява процес, при който всеки документ е сканиран. След това всяка  страница от съответния семеен регистър е подредена със специална техника, за да бъде представена като едно цяло и в дигитален вариант.

Специалната програма позволява, чрез въвеждане на населеното място и на глава на домакинство, каквато е била формулировката, да се извади наличната информация за него и наследниците му. Предстои да бъдат въведени и данни за всеки член от регистъра, което допълнително би улеснило търсенето, ако съществува неизвестна информация.

На пресконференцията бе съобщено, че с цел подобряване обслужването на гражданите, пестене на време и ресурс за тях е заложено и амбициозно ускоряване сроковете за издаване на документи. Предвижда се част от услугите на отдел ГРАО да бъдат извършвани незабавно, в рамките на няколко минути, след подаване на заявлението. В тази връзка е изготвен проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите на територията на община Търговище, който ще бъде обсъден на предстоящата сесия на Общинския съвет.

В него е предвидено част от удостоверенията да бъдат издавани веднага, а не в 5-дневен, 3-дневен или 8-часов срок, както досега. Това се отнася за удостоверенията за семейно положение, съпруг/а и деца, родствени връзки, родените от майката деца,  удостоверения за правно ограничение, за идентичност на лице с различни имена, за вписване в регистъра на населението, за постоянен и настоящ адрес и удостоверения за промени на постоянен и настоящ адрес. Според проекта на наредбата цената за изброените услуги ще бъде 5 лв. До момента тя е определяна спрямо бързината на изпълнение и е била 3, 6 или 9 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама