Обвинение към "Техномаркет": Откакто са на Пеевски си "приватизираха" 7 имота

17:14, 19 юли 16 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Представете си, че закупувате апартамент за своето дете. Докато то порасне вие решавате да го отдадете под наем на някой приятел. Когато детето ви вече е достатъчно самостоятелно, за да заживее в апартамента си, вие отивате да помолите наемателя ви да освободи апартамента. И тогава той ви казва, че не би, защото той е собственикът на дома...на дома на детето ви?!?" 

С този пример започна днешната пресконференция, дадена от имотната фирма "Глориент Инвестмънт БГ", които в понеделник изпратиха писмо до медиите, в което обвиниха "Техномаркет", че отказва да плаща наем и да напусне имотите, които ползва. От "Техномаркет" дори твърдят, че са техен собственик. 

"Тук съм, за да защитя нашата инвестиция в България, след разочароващата постъпка на  наемателя ни "Техномаркет България", заяви Майкъл Юлер, управителният директор на EBP (East Balkan Properties) - инвестиционна компания, инвестираща в страните от Балканите. EBP е фонд създаден през 2005 година с набрани от Лондонската фондова борса близо 200 млн евро.

Историята на дружеството

Всичко започва преди десетилетие, когато EBP създава инвестиционното си дружество "Глориент Инвестмънт БГ" . Началото е поставено с някои от активите на "Техномаркет България". Това е нормална практика в световен мащаб - търговски дружества продават своите недвижимости на други фирми и с парите развиват оперативната си търговска дейност. От своя страна, пък фирмата започва да купува различни недвижими имоти и да ги предоставя на предишните им собственици (сред които са "Била", "Лили дрогерия", "Баумакс" и пр.). И така 10 години на лице е едно добро сътрудничество между наемодател и наемател. Наети са 16 обекта из цялата страна и наемите се заплащат редовно. 

"Научаваме, че в началото на 2016 година "НСН Инвестмънт" (една от многото фирми на Делян Пеевски) става основен акционер на "Техномаркет", скоро след това нормалната комуникация между нас бе прекъсната. Наемите спряха да се заплащат - нито на време, нито в пълен размер. Ежемесечният наем на веригата възлиза на приблизително 320 000 евро. И така до момента. А просрочията вече надхвърлят 2 млн евро. Определено сме в затруднено положение", разказва управителният директор.

Пеевски взима "Техномаркет" и проблемите започват

В началото на месец май инвестиционното дружество решава да упражни правата си върху наемните договори и прекратява взаимоотношенията си с "Техномаркет България". Тогава идва нелогичният отговор на наемателя, че наем не дължат, защото са собственици на тези имоти. 



Внушителна кутия с документи за законно придобитите имоти е "оръжието" на чуждестранния инвеститор срещу атаката за собствеността им. И така започват дела, които ще излезнат от границите на страната ни, заявяват инвеститорите.  

"Това е грубо нарушаване на фундаменталните права за собственост. Така че тези действия на новия акционер в "Техномаркет" са лош сигнал за имиджа на България не само към нас, но и към всички чуждестранни инвеститори. Много от нашите акционери в EBP изпратиха писма и поискаха помощ от посолствата в Холандия, Великобритания и пр. Помолихме за тази подкрепа, за да можем да си защитим нашите права на собственост", разказва Юлер. 

За вярата в съда в България

"Ние вярваме в един честен и прозрачен съдебен процес и че това може да бъде постигнато в България. Поискахме подкрепа от международната общност, за да може да бъдат осведомени повече хора за този казус. Не всеки ден се случва някой да се опита да развали сделка за имотно имущество, датираща от 10 години и възлизаща на 50 млн евро", допълва управителният директор. 

И е категоричен: "Мисля че сега е настъпил моментът българското правителство посредством своите институции и с подкрепата на народното събрание да развият едно законодателство, което да криминализира кражбата на бизнес и тези нечестни бизнес практики. Вярваме, че България като страна-членка в европейския съюз трябва да защити върховенството на закона, частната собственост, както и интересите на международните инвеститори." 

"Техномаркет" е завел седем дела срещу имотната фирма

Към момента заведените срещу инвеститора съдебни процеса са 7 в 5 града. Всичките с претенцията, че притежателите на недвижимите имоти не са "Глориент Инвестмънт БГ". От фирмата дори се опасяват, че броят им ще нарасне. 

Интересно е, че в последните 10 години тези активи са били предоставяни като залог на ипотечни кредити пред местни и чуждестранни банки и това е било достатъчно, за да им се отпускат заеми срещу залог именно за тези имоти. 

Нито от инвестиционното дружество, нито техните юридически съветници могат да си обяснят безпочвените опити на "НСН Инвестмънт" . Твърдят, че това е пълна безсмислица по рамките на българското законодателство. А дълговете растат ли, растат. 

Чуждестранните инвеститори никога не са се срещали с депутата Делян Пеевски и не пожелаха да правят коментар върху бизнес практиките му. Само искат честен процес. Както и подкрепата на българското правителство. 

Защото 60% от бизнеса на "Глориент Инвестмънт БГ" са недвижимите търговски имоти, в които е разположен "Техномаркет". "Така в момента тези 60% са една голяма нула. А загубата на нашите акционери ще е много голяма", категорични са от имотната фирма. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама