Инструкторът на Гагарин ще открие космическа лагерна смяна в „Камчия“

17:07, 19 юли 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Йосиф Викторович Давидов, инструктор на Юрий Гагарин и на първия отряд космонавти в историята на човечеството, пристига в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Йосиф Викторович е подготвил 94 от 116-те руски космонавти за оцеляване в екстремни условия в пилотирани космически полети. Великият академик ще бъде в „Камчия“ за откриването на юбилейната лагерна смяна „Космосът и ние“, посветена на 55-годишнината от полета на първия човек в космоса, която ще се проведе в комплекса от 1 до 14 август.

За да се срещнат с децата, пристигат космонавтът Павел Виноградов – участвал в космически мисии „Союз ТМ-26“, „Союз ТМА - 8“ и „Експедиция 13“, Георги Иванов – първият български космонавт, Берталан Фаркаш – летец-космонавт от Унгария, Думитру Прунариу – летец-космонавт от Румъния. Покани са изпратени и до втория ни космонавт Александър Александров, до руските космонавти Юрий Батурин, Юрий Лончаков, Валерий Корзун, Александър Лазуткин и Владимир Ремек от Чехия, а също и до проф. Борис Бонев – президент на Българската аерокосмическа агенция, проф. Петър Гецов  – директор на Института за космически изследвания към БАН, доц. Таня Иванова и доц. Йорданка Семкова от ИКИТ–БАН. Очаква се по време на юбилейната лагерна смяна да пристигне и Светлана Капанина – седемкратен абсолютен световен шампион по висш пилотаж, заслужил майстор на спорта и заслужил треньор на Русия.

Участниците в звездната смяна „Космосът и ние“ ще преминат през  практическа и теоретична подготовка в Авиокосмическия център с планетариум на СОК „Камчия“ и в единствения в България аналог на спускаемия космически апарат „СОЮЗ – ТМА“, който е и тренажор. Подобно на истинските космически екипажи, те ще бъдат разделени на групи по трима, като всяка от тях ще избере своя позивна за връзка със Земята. В началото децата ще наблюдават стиковка на космическия кораб с Международната космическа станция в автоматичен режим, а през следващите дни ще упражняват сближаване и скачване в ръчен режим. Ще бъде симулирана и ситуация за приводняване на капсулата в екстремни условия. В края на смяната ще се проведе практическо състезание между екипажите.

В учебната обсерватория на комплекса децата ще направят и вечерни наблюдения на астрономически обекти с телескопа, който е с диаметър на огледалото 35,5 см. Младите космонавти ще участват и в серия лекции и беседи, които ще водят светила в науката, в авиацията и в космонавтиката и лично световноизвестни космонавти. Децата ще научат историята на пилотираните полети, как става подборът на космонавти, през какви изследвания и подготовка преминават кандидатите, ще чуят истории, които ще запомнят за цял живот.

На лагерен огън под звездите всички участници в смяната ще получат сертификати за участие в начален курс „Млад космонавт“. Все още има места за лагерници, съобщиха от комплекса. Записването става чрез сайта на СОК „Камчия“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама