Местан призова партиите да мълчат преди делото за регистрацията на ДОСТ

16:56, 19 юли 16 / Политика 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изразяваме удовлетвореност от факта, че изборът на съдебния състав, който да се произнесе по жалбата ни срещу отказа на СГС да регистрира ПП ДОСТ, бе проведен публично, пишат от партията в специално прессъобщение. Те казват още, че няма да коментират темата преди решението на съда и молят другите партии за същото.

Градският съд отказа да регистрира партията на Местан, защото „дост” е турска дума, а съдията се е позовал на „Българския тълковен речник". Друга причина е, че „повечето членове на ДОСТ са били от етнически турци и затова партията е етническа”. В решението се казва още, че отделни формулировки в искането за учредяване на партията са неправилни. 

ДОСТ пък отговориха, че това решение е лошо не за партията, а „за България, за демократичния и евро-атлантически образ на страната ни”. Те сега споделят очакванията на шефа на ВКС Лозан Панов висшият съд да осигури обективен и справедлив процес.

Вероятно, защото е и пресен случай, Панов спомена делото за ДОСТ и в правна комисия при обсъжданията на вторите промени в Закона за съдебната власт. Там депутатите приеха, че „двамата големи” ( б.ред. шефовете на ВАС и ВКС) могат да влизат по дела, но при спазване на принципа на случайния избор – т.е. участието им не може да подменя докладчика.

Лозан Панов попита преди това депутатите "Аз мога ли сега, например, да вляза по делото ДОСТ, за да поема отговорност? От приетите текстове излиза, че може. Хипотезите в случая са две – шефът на съда да влезе в дело, за да поеме отговорност за изхода му, ако то е обществено значимо да кажем, или да влезе дело, за да промени съотношението на съдиите в съдебния състав и да се вземе точно определено решение".

Пред София Topnovini.bg Панов обясни, че не би изместил свои колега от делото „ДОСТ“, тъй като съставът вече е разпределен публично и това ще повдигне множество съмнения. Също така той обясни, че пленумът на ВКС трябва да вземе решение по какви правила председателят може да влезе в дело на мястото на свой колега, защото „трябва да има принцип, който да се следва, иначе ще бъде свободноизбираемо и ще повдигне множество спекулации“. Шефът на ВКС обясни още, че той е влизал в дела вместо свой колега, когато той е бил болен и не е можел да се яви.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама