В Турция спряха радиа и телевизии, смятани за близки до Фетхуллах Гюлен

16:50, 19 юли 16 / Свят 25 277 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отнети са лицензите на всички телевизионни канали и радиа, смятани за близки до движението „Хизмет“ на духовника Фетхуллах Гюлен, съобщава „Хюриет“, цитирайки Съветът за радио и телевизия в Турция.

Изданието твърди, че спирането е заради подозрение за съпричастност в неуспешния опит за преврат в страната. Отнети са лицензите на общо 24 радиа и телевизии, сред които каналите „Бугюн“ и „Каналтюрк“, които бяха спрени за кратко през март. В съобщение на Върховният съвет за радио и телевизия (RTÜK) се казва, че решението е взето на извънредно заседание и единодушно. RTÜK не е коментирала в детайли новината.

Служителите на медийният холдинг съобщиха, че е назначен синдик.

От самото начало на неуспешния опит за преврат властите твърдят, че живеещият в САЩ Фетхуллах Гюлен стои зад последните събития. Той категорично отрича това и каза, че не изключва самият президент Реджеп Тайип Ердоган да е инсценирал всичко, за да сесдобие с почти неограничена власт.

По-рано днес турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че правителството му е изпратило във Вашингтон документи, с които иска Гюлен да бъде екстрадиран в Турция поради замесеност в опита за преврат, предаде АФП.

"Изпратихме четири документа в САЩ, за да поискаме екстрадирането на главния терорист", заяви Йълдъръм в парламента.

"Ще им предоставим повече доказателства, отколкото искат”, увери той.

"Турция ще изкорени движението на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, така че никога повече да не може да измами турския народ", каза още Йълдъръм, цитиран от "Ройтерс".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама