Община Шумен ще събира разделно стари лекарства, бои и лакове

15:14, 19 юли 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първи път у нас старите лекарства, бои, лакове и други опасни продукти от бита ще се събират разделно в 22 общини, сред които е и Шумен. Това ще стане по пилотен проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, съобщиха от кметството.

Проектът предвижда на територията на града да бъдат изградени площадки за временно съхранение на опасни отпадъци от домакинствата. Със специално оборудвани моторни превозни средства  ще се обслужват и съседни общини. Пилотната схема ще обхване 360 хил. жители в цялата страна.

В момента опасните отпадъци от бита се изхвърлят в контейнерите. С реализацията на проекта събирането, съхраняването и третирането им ще става екологосъобразно.

Кметът на община Шумен Любомир Христов и заместник-кметът инж. Боян Тодоров участваха в работно посещение в Швейцария по този проект. Там гражданите могат да се освободят от непотребните рискови продукти по няколко начина. Един от вариантите е опасните продукти да бъдат занесени в търговската мрежа. В шопинг център „Цугерланд“, например, старите лекарства се приемат в аптеката, а ненужните бои, лакове, препарати и други рискови продукти – в магазин на веригата „Микро“. Около 20-30% от тези стоки не са купени от нея, но въпреки това се приемат за обезвреждане. „Микро“ работи по договор с общината и получава около 2500 швейцарски франка годишно за тази дейност.

Според кмета на Шумен Любомир Христов най-приложима е идеята за създаване на мобилни пунктове, които да се разположат до големи търговски обекти. Общината ще влезе в контакт и с търговските вериги за приемане на стари лекарства и препарати.

Другият вариант е отпадъците да бъдат занесени в някой от специализираните центровете. Те са с различни размери според големината на населеното място. Приличат на нашите пунктове за вторични суровини и в тях швейцарците носят всичко годно за рециклиране – от използваните капсули за кафе до стари електроуреди и мебели. Опасните продукти обаче се събират на отделно място под ключ, поставени в добре изолирани контейнери според вида и потенциалните рискове. Там се съхраняват, докато се събере достатъчно количество, след което се изпращат за обезвреждане.

Картината се допълва от мобилните пунктове в по-малките населени места, използват се и специално оборудвани камиони, които събират опасния отпадък от населението по график. Това е за удобство на хората, които не разполагат със собствен транспорт.

Подобна схема ще се прилага и у нас. Общата стойност на проекта  „Проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхраняване на опасни отпадъци  от домакинства“ е 8 823 267 CHF. Центровете в  Шумен и Разград ще бъдат големи, a в останалите три населени места – Созопол, Левски и Съединение, ще са по-малки. Ще са оборудвани с контейнери, варели, бидони, кутии и други съдове за съхранение, както и с мотокари, везни, колички, инструменти и защитни облекла за работещите. Ролята на мобилни пунктове ще изпълняват специално оборудвани микробуси с общо тегло до 3,5 тона, в които всеки опасен отпадък ще се събира разделно.

В резултат от проекта опасните отпадъци от бита ще бъдат отделени от общия поток на битовата смет. Ще се прекрати депонирането им, което ще намали потенциалния риск за човешкото здраве и околната среда.  Проектът ще гарантира правилното събиране, съхраняване и третиране  на опасните отпадъци. Ще се повиши и информираността на обществото за необходимостта от разделното им събиране. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама