Европроект улеснява достъпа на туристи до отдалечени забележителности

15:05, 19 юли 16 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненски общини, които имат какво да покажат на туристите, но не разполагат с редовен обществен транспорт до забележителностите си, могат да се сдобият с превоз благодарение на междурегионалния проект „Последната миля“. Той се финансира от програмата Interreg Europe 2014 – 2020 с малко над 1,6 млн. евро и обхваща 6 европейски страни. От тези средства около 200 хиляди са предвидени за България, а целевият регион е област Варна. Това обясни при представянето на проекта пред кметовете доц. Лучия Илиева, председател на клуб „Устойчиво развитие на гражданското общество“, който е националният координатор по градска мобилност и българският партньор в „Последната миля“.

Работата по проекта вече е започнала и ще продължи 30 месеца. В първата му фаза – до септември 2018 г., ще бъдат анализирани условията за развитие на транспорта, търсенето на гъвкави транспортни решения и добрите практики в партниращите региони. Предвиждат се и посещения на целевите региони. Първото от тях вече е направено в австрийския Източен Тирол, където транспортът на местните жители и на туристите е облекчен с електроавтомобили, микробуси и т.нар. шатъл на цената на обществения транспорт, както и с електротаксита. През октомври предстои посещение в Каталуния, а през март следващата година представители на партньорите ще посетят Варненска област.

Идеята е да се начертаят възможностите за обществен транспорт, който да свързва големия туристически градски център Варна с по-малките населени места и техните забележителности или малките общини с конкретни дестинации в обхвата им. Предвижда се транспортът, който ще се въвежда, да е устойчив, т.е. щадящ околната среда, подчерта доц. Илиева. През втората фаза – до септември 2020 г., ще се търси финансиране за внедряване на набелязаните транспортни решения в рамките на оперативните програми.

Варненска област не разполага с транспортна схема. Към момента такава няма дори град Варна, посочи областният управител Стоян Пасев. Той призова кметовете да направят всичко възможно да се включат в проекта, който им дава реален шанс да станат по-достъпни за туристите и като следствие да развият местната заетост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама