Гецовското кисело мляко отново защити славата си на най-вкусно мляко

14:49, 19 юли 16 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гецовското кисело мляко и тази година защити славата си, като гецовлийки спечелиха и трите първи места за най-вкусно домашно мляко в конкурса за домашно приготвено мляко и традиционни ястия с мляко. Домакин на традиционната кулинарна надпревара, която е част от програмата на Панаира на киселото мляко и фестивала на художествените занаяти бе Етнографският музей.

В конкурса със свои кулинарни изкушения се включиха общо 48 кулинари от Гецово, Разград, Побит камък и Осенец. Домашно приготвените асортименти бяха дегустирани и оценени от тричленно жури с председател д-р Илиян Драмалиев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Негови помощници бяха инж. Маргарита Новакова, инж.-технолог „Мляко и млечни продукти” и Даниела Маринова – инж.-технолог по хранене.

Журито определи, че най-хубавото домашно кисело мляко се приготвя в Гецово. За победителка в този раздел бе определена Пенка Кънчева, а нейни подгласнички станаха Веселина Димова и Пенка Атанасова. Отличието за оригиналност грабна Емилия Павлова от Осенец. И четирите участници се включиха в конкурса с домашно приготвено овче кисело мляко.

Победител в раздела за традиционни ястия с мляко бе Анета Иванова от Разград, която се представи с чушки с прясно мляко. Разядката с кисело мляко отреди второ място на Цветанка Кънева, а за приготвените яйца със сирене и прясно мляко Веселина Димова от Гецово спечели трето място. Наградата за оригиналност в този раздел журито присъди на Даяна Павлова от Осенец, която участва в конкурса с разядка „Пеперуда”.

Първо място в раздел „Тестени изделия с кисело мляко” спечели Анета Иванова за своите банички с картофи и сирене. Втора остана Даринка  Дакова от Гецово с млечната си баница, а трета бе Марийка Русева от Разград, която бе сготвила баница със спанак. Отличието за оригиналност отиде при Петя Петрова от Гецово, която бе приготвила най-оригиналните гюзлеми.

Симеонка Пенкова от Разград стана победител в раздела за десерти с кисело мляко. Тя бе направила най-вкусния сладкиш с кисело мляко „Негърче”. За своя кекс с кисело мляко Марийка Парашкевова от Гецово се нареди на второ място, а трета остана Емилия Павлова от Осенец, която се включи в конкурса с приготвения от нея печен сладкиш със сирене. Наградата за оригиналност в този раздел грабна Здравка Димитрова от Побит камък, за сготвената от нея млечна торта „Шарлота”

Д-р Драмалиев поздрави участниците в конкурса и заяви, че журито е било затруднено в избора си, тъй като ястия са били прекрасни и много вкусни.

За всички, които участваха със свои кулинарни изкушения в конкурса имаше грамоти. Пенсионерският клуб „Втора младост” в Гецово пък получи грамота за най-масово участие в конкурса.

Докато журито дегустираше кулинарните творения, в двора на Етнографския музей се изявиха колективът за изворен фолклор при читалище „Напредък 1901” – Разград с ръководител Пламен Панев и Женската певческа група „Създай себе си 1895” от Цар Калоян с худ. ръкводител Ненко Христов. С изпълнението на „Гайдарче” овациите на публиката обра осемгодишната изпълнителка Христина Василева.

Преди конкурса за домашно приготвено кисело мляко и традиционния ястия с мляко в Етнографския музей деца направиха първите си стъпки в занаята, в организираната в рамките на панаира детска работилница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама