Опитът за преврат в Турция бе изпреварваща атака, смята Борис Станимиров

14:17, 19 юли 16 / Политика 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военните, предприели опит за преврат в Турция, са знаели, че президентът Реджеп Тайип Ердоган е подготвял чистка срещу тях и са се опитали да изпреварят събитията. Това написа депутатът от ДСБ Борис Станимиров, уточнявайки, че прави предположение “базирано единствено на публична информация, т.е. в голяма степен спекулативно”.

Народният представител припомня, че преди 15 години Ердоган и основният му враг днес - Фатула Гюлен, са били в топли отношения. И всъщност двамата са направили чистка в съда и армията с цел прочистване на опорните институции на кемализма и поставяйки хора на Гюлен. “Всеизвестно е, че той постави ръка върху съдебната система”, казва Станимиров.

След разрива в отношенията им обаче, явно Ердоган е решил да очисти системата от кадри на Гюлен, които пък разбрали за намеренията му, подготвили набързо пуча. “Затова опитът за преврат беше така недодялан и аджамийски”, смята Станимиров.

София Topnovini.bg публикува без редакторска намеса цялото мнение.

И тъй като снощи само аз не се изказах по конспиративните теории за опита за преврат в Турция, ето моето предположение, базирано единствено на публична информация, т.е. в голяма степен спекулативно:

Еврокомисарят Йоханес Хан отбеляза, че списъците за арестите очевидно са били подготвени предварително.

Турският посланик в България Н.Пр. Сюлейман Гьокче каза нещо, което аз разбрах така: властта е готвела операция срещу гюленистите и те са се разбунтували за да я предотвратят.

Ключово за разбирането на ситуацията е да се върнем десетина - петнадесет години назад. Тогава Фатула Гюлен не беше враг на Ердоган, а негов ментор. Те двамата са идеолозите на ре-ислямизацията на "светска" Турция. АКП дойде на власт с широката финансова, идеологическа и медийна подкрепа на мрежата на Гюлен. Това, което се случи в първите години на властта на тандема, беше целенасочена дълбоко прочистване на опорните институции на кемализма - съда и армията. Хиляди съдии бяха подменени с ислямисти от мрежата на Гюлен. Всеизвестно е, че той постави ръка върху съдебната система. Това, което се случи в сектора за сигурност беше още по-драстично. Най-напред Гюлен и Ердоган обсебиха тайните служби, след което полицията и жандармерията, като изцяло ги подмениха със свои хора. Умишлено се търсеха ревностни мюсюлмани, демонстративно почитащи исляма, за да се демонстрира скъсване със светските устои. Остана само турската армия, която според старата конституция имаше специален статут на "държава в държавата" - свои квартали, училища, магазини, съдилища...

Вече превзетите специални служби и полиция проведоха операция "Ергеникон". При нея арестуваха десетки генерали и стотици офицери с обвинението, че са подготвяли преврат. Съдиите (виж по-горе) се погрижиха офицерите да бъдат отстранени и хвърлени в затвора. На тяхно място Ердоган и Гюлен назначиха свои верни хора, някои от които с бивша кариера в полицията. Така са подменени между 1/3 и 1/4 от ръководния състав на турската армия, при това най-вече тези на ключови позиции - командващите родове войски, военни окръзи и т.н. С това устоите на "светската" държава приключиха окончателно.

Последва разривът между Ердоган и Гюлен. От гуру на турския лидер, проповедникът се превърна в негов най-голям враг и дежурен виновник за всички злини.

Накратко: Допускам, че в този преврат участват не "светски" офицери - кемалисти, а тъкмо гюленистите, които Ердоган постави начело на армията, за да измести кемалистите. Те вече не са му удобни, защото ги свързва с Гюлен.

Вероятно властта е подготвяла масова чистка и разправа с кадрите на Гюлен. Офицерите гюленисти са разбрали, че идват за тях и са възтанали за да изпреварят събитията. Затова опитът за преврат беше така недодялан и аджамийски.

С две думи: Това е неподготвен опит за преврат, предизвикан от предстояща операция срещу кадрите на Гюлен в армията и съда.

Опитът за преврат не е битка между кемалисти и исламисти, а между двете крила на ислямисткото движение в Турция.

Разбира се, всичко това е спекулация на база достъпна публична информация и събиране на 2+2. Ако имаме достъп до имената и биографиите на арестуваните превратаджии можем да потвърдим или отхвърлим версията.

Това и други упражнения по анализ обаче нямат много общо с политиката. За нас единственото важно е какви са опасностите за България, какви са новите възможности пред нея и какви са механизмите за защита на националния интерес.

След няколко часа започва извънредно заседание на Комисията по външна политика в НС, съвместно с Комисията по вътрешна сигурност, шефовете на всички специални служби и ръководството на МВнР и МВР. Надявам се там да получа информация за готовността на държавата ни да действа при всякакви сценарии - на терен и на дипломатическото поле.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама