Посланик Балтажи: В Старозагорския регион има добри туристически дестинации

14:10, 19 юли 16 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„В този регион има добри туристически дестинации, а украинските туристи обичат да съчетават морето с културни забележителности”, каза днес в Стара Загора Микола Балтажи, извънреден и пълномощен посланик на Украйна у нас.

Той бе на първо работно посещение при областния управител инж. Георги Ранов. На срещата те са коментирали търговско-икономическото, научно-техническото и културно–хуманитарното сътрудничество между България и Украйна. Обсъдени са и възможностите за привличане на украински инвестиции в региона, както и на български такива в Украйна. От своя страна посланикът изрази задоволство от богатото културно-историческо наследство на Старозагорска област, от природните й забележителности и богатството на минерални извори и заяви, че те биха могли да привлекат още повече украински туристи не само на българското Черноморие, но и във вътрешността на страната. На срещата са обсъдени и възможности за засилване на българо-украинското икономическо сътрудничество в контекста на прилагането на задълбочената и всеобхватна зона за свободна търговия с Европейски съюз, както и предстоящо провеждане на съвместни бизнес форуми във Варна и Бургас.

Друг основен акцент от разговора бе образованието и възможностите за студентски обмен между Тракийския университет и учебни заведения в Украйна. На срещата присъства и Иванка Сотирова, заместник- кмет на община Стара Загора.

Посланик Балтажи се срещна и с представители на Търговско-промишлена палата Стара Загора и местния бизнес.

„България е ключов търговско-икономически партньор на Украйна. Три пъти са се увеличили офертите на украински фирми, които получаваме”, обясни украинският дипломат. За първите четири месеца на т. г. износът от Украйна за България е 130 млн. щатски долара.

Посланикът изрази надежда, че до септември безвизовият режим ще стане факт, и той очаква да се увеличи броя на украинските туристи у нас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама