По-строги мерки за борба с нодуларния дерматит в Шуменско

14:05, 19 юли 16 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областната епизоотична комисия в Шумен определи днес нови, по-строги мерки за борба с нодуларния дерматит, заради възникналото огнище на болестта във върбишкото село Методиево.

Заболелите животни там са от два обекта- ферма с 57 говеда и заден двор с 9 животни. След получаване на лабораторно потвърждение на диагнозата, животните са умъртвени и загробени. Предполагаемата причина за възникване на болестта са 2 телета, които вероятно са били закупени отнякъде, те нямат ушни марки.

На собственика, който гледал в двора си общо 9 говеда,  е наложен акт за административно нарушение. Той няма да получи обезщетение, обясни началникът на отдел Здравеопазване в Областната дирекция по безопасност на храните (ОБДХ) в Шумен д-р Емил Илиев.

Всички собственици ще обработят животните си с инсектициди, ще ги наблюдават и при най-малкото съмнение за признаци ще сигнализират на ветеринарния лекар.

Няма сигнали за нови огнища в Шуменско. Ваксинацията е приключила на 15 юли, като изграждането на имунитета става до 28 ден след извършването й. 

Ваксинирани са 24 хиляди говеда в областта, отчитат от ОБДХ. Оттам обаче уточняват, че при първоначалното преброяване на добитъка, което бе възложено на кметовете на селата, по документи – едрите преживни животни са 20 600. Затова първоначално са заявени 21 000 дози ваксини срещу нодуларен дерматит. Впоследствие се оказва, че ваксинираните животни са 24 000. Извършването на ваксинацията прекъснало, докато се поръчат и доставят нови количества от ваксината.

Тепърва ще се прави епизоотично проучване за изясняване на причините за появата на болестта, казаха от ОБДХ.

Според частнопрактикуващия ветеринарен лекар д-р Людмил Йорданов, който обслужва част от фермите във Върбишко, вероятният източник на заразата е млекарската кола, която събира мляко за мандра в търговищкото село Давидово. Той настоя да се проследи пътя на камиона, защото е сигурен, че ще се открият и други болни животни във фермите – клиенти на мандрата.

По думите му, телетата, за които има подозрения, че са внесли заразата в Методиево, не са купени отнякъде, а са родени в селото. Били са без ушни марки, защото собственикът не ги е обявил и не е повикал лекаря да ги маркира.

Мерките за борба с болестта предвиждат и това, че във фермите в Шуменско, в които не са минали 28 дни от извършване на ваксинацията, ще се прави дезинсекция,  спира се движението на едри преживни животни от тези обекти. Забранява се износа на продукти от фермите и организирането на изложби и пазари на територията на Шуменска област.

От Областната дирекция за безопасност на храните апелират към хората, да не купуват мляко от улични търговци, тъй като то не е преминало пастьоризация. Болестта не е опасна за хората, но  с мляко от нерегламентирани източници, може да се пренесе заразата.

В тридневен срок – до 21 юли всички кметове в региона, трябва да свикат общинските епизоотични комисии и да набележат допълнителни мерки за да не допуснат разпространението на заразния нодуларен дерматит.  Ще продължи и изпълнението на мерките, приети на заседание на областната епизоотична комисия преди три месеца.

Ще се извършват и съвместните проверки на инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните, полицията и ДАИ за ограничаване на нерегламентираните превози на животни.

Продължава и ежеседмичната дезинсекция във фермите и млекопунктовете в Шуменско. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама