„Българска магия“ тази вечер в Римските терми

13:53, 19 юли 16 / Култура 25 492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Българска магия“ ще омагьоса, както обещава заглавието, зрителите на Театър Римски терми тази вечер от 21 ч. Струнен квинтет „Арте“, пианистът Руслан Павлов, сопраното Даниела Димова, мецосопраното Станислава Марчева, вокална група „Ваяна“, балерината Сандра Дотова, драматичната актриса Веселина Михалкова и неподражаемата Адриана Николова - Печенката ще поднесат един свой любим проект, с който доказват, че бг ритмите със своите неравноделни тактове 7/8 или 9/16 могат да се вплетат успешно и в бийтбокс импровизациите.

Бийтбоксът е вокално изпълнение, имитация най-често на ударни инструменти, различни музикални ефекти и звуци. Атрактивното изпълнение изисква сериозен музикален, имитаторски и импровизационен талант, перфектно владеене на говорния апарат с безупречна артикулация и бързина. Всички тези качества постепенно превръщат бийтбокса, всъщност най-стария елемент в хип-хоп културата, в сложно изкуство, съчетаващо различни звуци и техники. Чаровната Адриана Николова - Печенката, която следва оперно пеене в НМА „Панчо Владигеров“, изуми с възможностите си почитателите на бийтбокса през 2012 г., когато в Берлин стана първият български световен шампион в тази категория. Сега и варненци ще се запознаят с нейното изкуство.

В програмата на концерта ще чуем още квинтет „Арте“ с „Адажио“ от Красимир Кюркчийски и Даниела Димова с народните песни „Чудила се й мила мама“ и „Бре Стояне“. Даниела Димова и Станислава Марчева ще изпълнят в дует народната песен „Я, разтуряй“, обработка на Любомир Пипков. По-нататък Станислава Марчева и квинтет „Арте“ ще поднесат закачливата народна песен „Калиманку Денку“, а група „Ваяна“ ще ни въведе в шопския фолкор с „Рекох ти, Цоне“ и „Дай ми, Боже“, като солист на втората песен ще бъде Станислава Марчева.

Интересен момент в емоцията на вечерта ще внесе драматичната актриса Веселина Михалкова, която ще изпълни поемата „Божура“, с балетно соло на Сандра Дотова.

А ако зрителите са достатъчно упорити в аплодисментите, ги очаква бис с „Танц“ от Димитър Ненов, в изпълнение на струнен квинтет „Арте“ и Печенката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама