Мъж от Цар Калоян, участвал във въоръжен грабеж в Германия, остава в ареста

13:05, 19 юли 16 25 505 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Разград от миналата седмица, с което на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Районния съд в Майнц, Германия, е бил определен първоначален арест спрямо Атанас Атанасов от Цар Калоян, съобщават от съдебната институция.

29-годишният българин е бил обявен за международно издирване от Германските власти на 1 юни тази година, заради участието му във въоръжен грабеж на бензиностанция в Майнц, извършен в съучастие с други две лица на 8 януари 2015 година. В Европейската заповед за арест е посочено, че Атанасов е бил зад волана на автомобила, с който грабителите са се движили. Двамата му съучастници, които не са българи, са нахлули с пистолет в бензиностанцията. След грабежа тримата си поделили плячката – 260 евро и шест кутии цигари. Максималният размер на наказанието за въоръжен грабеж в Германия е 15 години „лишаване от свобода”.

Днес Варненският апелативен съд сподели всички основания на първата съдебна инстанция за определяне на първоначалната мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Атанас Атанасов. ЕЗА е издадена от компетентните Германски власти, които настояват за ареста и екстрадицията на българина, който ще бъде наказателно преследван за въоръжения грабеж. Престъплението е тежко и се наказва със затвор и в България. Задържането под стража има за цел да осигури присъствието на Атанасов на делото пред Разградския окръжен съд, който в 7 дневен срок ще реши дали да го екстрадира в Германия.

Определението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждава ареста на Атанас Атанасов от Цар Калоян, Разградска област, издирван с ЕЗА от Германските власти за участие във въоръжен грабеж не подлежи на обжалване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама