Националистите в Турция подкрепиха връщането на смъртното наказание

12:37, 19 юли 16 / Свят 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турските националисти от крайнодясната Партия на националистическото действие обявиха, че ще подкрепят предложеното от правителството връщане на смъртното наказание. „Ако Партията на справедливостта и развитието на Ердоган е решена да действа по въпроса за смъртното наказание – ние ще направим същото“, заяви лидерът на четвъртата политическа група в турския парламент Девлет Бахчели.

Налагането на смърт като наказание бе отменено през 2004 година. като част от реформите, необходими за присъединяване към Европейския съюз.

В телевизионно интервю за Си Ен Ен президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че гражданите искат възстановяване на тази присъда за организаторите и участниците в опита за преврат, в рамките на който загинаха над 200 души.

Вчера канцлерът на Германия Ангела Меркел и редица други европейски лидери коментираха, че възстановяването на смъртното наказание в Турция ще доведе до прекратяване на преговорите за членство на страната в ЕС.

Междувременно Ердоган обяви, че националния съвет за сигурност на страната ще се събере в сряда, за да обяви важно решение. "Правителството е във важни приготовления и се надяваме да съберем Националния съвет за сигурност в сряда", каза той пред насъбралото се множество край неговата истанбулска резиденция, цитиран от "Хюриет".

След тази среща Министерският съвет ще се събере и "ще оповести важно решение, но няма да ви кажа сега какво", обяви президентът.

Освен това Ердоган отново заяви, че ще поднови плановете на строеж на мястото на истанбулския парк Гези, което предизвика противоправителствени протести през 2013 г. Той заяви, че проваленият опит за преврат няма да спре строителните проекти. „С божията воля първо ще построим отново историческите казарми в „Таксим“, дори и да не се хареса на някои“, заяви Ердоган пред резиденцията си в Истанбул.

Миналия месец Ердоган заяви, че планира да построи отново старите казарми, на които в началото на ХХ избухва провалено ислямистко въстание. Повтарянето на това намерение толкова скоро след преврата подчертава неговото желание да изпълни проекта, отбелязват анализатори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама