Добрич се преклони пред героизма на кап. Димитър Списаревски (снимки)

12:21, 19 юли 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
100 години от рождението на летеца-герой капитан Димитър Списаревски се отбелязват с поредица от събития в Добрич.

Честването започна със заупокойна молитва и благодарствен молебен, отслужени в храм „Св. Георги“. Присъстваха кметът Йордан Йорданов, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, секретарят на областна управа Румен Русев, общински съветници, членове на кметския екип, граждани.  

По-късно от храма тръгна литийно шествие до паметната плоча на българския герой. Там признателните потомци сведоха глави пред героизма на „живата торпила”, бяха поднесени венци и цветя.

Регионалният исторически музей в Добрич експонира витлото от самолет "Фоке Вулф - Врабче",на който е летял капитан Димитър Списаревски. Софийският клуб го дарява на музея през 2003-а по повод 60-годишнината от гибелта на летеца. В експозицията на открито в градския парк музеят показва и фотоси от ученическите години на Списаревски,в подготовка за полет на летище "Божурище" през 1941 година, лобното място на пилота край село Долни Пасарел и други. Регионалната библиотека "Дора Габе" също представя документи в експозиция на открито под наслова "Памет за Списаревски"..Детско-юношеската футболна школа ще играе демонстративен мач в памет на Списаревски, който също се е увличал от футбола. Вечерта в градския парк ще звучат патриотични песни в изпълнение на група "Епизод".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама