Десетки трупове на делфини заливат Южното Черноморие

11:48, 19 юли 16 25 604 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Масов мор на делфини се забелязва през последните дни по Южното Черноморие. На нерадостната гледа се натъкват плажуващи, информацията се потвърждава и от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас.

Двадесет и един мъртви делфина са открити през почивните дни по плажовете в Поморие, Ахелой, Созопол, Резово и Бургас, съобщават от екоинспекцията. Единадесет са изхвърлени от морето в района на Солниците в Бургас, седем са открити в Ахелой и Поморие, по един на плаж „Силистар“ в Резово и на  „Алепу“ в Созопол. За всички са подадени сигнали на телефон на РИОСВ.

Противно на някои информации, че има следи от умишлено умъртвяване на бозайниците, от екоинспекцията твърдят, че сред тях няма такива, за които да съществуват съмнения за умишлено посегателство. На електронната поща на РИОСВ-Бургас и на дежурния на Община Поморие в неделя е постъпил сигнал за делфин с изрязана гръбна част. При проверка на Общината информацията не е потвърдена. Вчера е подаден сигнали и за два мъртви делфина – на плажовете в Ахелой и в района на Солниците в Бургас.

Точната причина за масовото умиране на делфини не е установена. Вероятно някои от тях са се оплели в рибарски мрежи и са се удавили. Това обаче не може да е единствена причина за рязко увеличеният брой на мъртвите бозайници по нашето Черноморие. Предполага се, че те са засегнати от неизвестен засега вирус.

От началото на годината в РИОСВ-Бургас са постъпили 60 сигнала за мъртви делфини от общини и граждани, по които са извършени проверки от инспекцията. Подадени са и два сигнала за делфини в плитчините. Те са изведени в открито море със съдействието на общини, граждани и спасители. Информацията за всеки случай на намерен труп се отразява в база данни, която се явява своеобразен мониторинг за случаите на изхвърлени трупове на китоподобни по Южното Черноморие.

Статистиката на бургаската екоинспекция показва постоянно увеличение на броя на мъртвите делфини. По Южното Черноморие откритите трупове на бозайниците през 2015 г. е 56, 2014 г.- 21, 2013 г. - 47, 2012 г. – 74, а за 2011 г. – 20. Тази година очевидно броят ще бъде още по-голям.

Черната статистика притеснява силно и екологичните организации у нас. От „Зелени Балкани“ казват, че събират данни за изхвърлени на брега мъртви китоподобни вече над 5 години, но тези случаи от миналата и настоящата година определено са сигнал за извънредна ситуация и показват, че има сериозен проблем за състоянието на муткура в Черно море.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама