Новите две фирми готови да поемат чистенето на Шумен

11:41, 19 юли 16 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двете фирми, които ще чистят Шумен след изтичане на концесионния договор на Общината с „Титан БКС” имат готовност да започват сметосъбиране и сметоизвозване на 23 юли.

Това обявиха представители на фирмите на днешния съвместен брифинг с ръководството на Община Шумен.

Николай Илиев, управител на „РТК” – фирмата, която ще отговаря за почистването на южната част на Шумен, заяви, че вече има 330 кофи за смет на територията на града, а до петък се очаква броят им да стане 500. Дотогава ще пристигне и техниката на фирмата.

Надяваме се още в петък да сложим нашите съдове и в събота да започнем работа нормално, каза той и допълни, че всички съдове за смет са нови. Разполагали и с още, които да използват, ако се наложи. Николай Илиев заяви, че съдовете са нови и са с обем от 1 до 4 кубика.

Той заяви още, че ще се спази графикът, който има до момента, за събиране на боклука, но ако се наложи ще се направят и промени.

Илиев каза, че към момента търси около 20 работници, които фирмата да назначи.

По думите му към момента от „Титан БКС” не са освободили работници и затова фирмата му търси хора в Бюрото по труда.

Той добави, че 7 години „РТК” чисти селата в общината и може да се справи и с почистването на града.

Християн Христов, който е представител на другата фирма, която ще чисти – „Екомакс”, също изрази готовност за работа. Фирмата разполага с нови 500 контейнера, като има допълнителни запаси от съдове, ако се наложи да бъдат слагани из града.

Фирмата има хора, които да излязат на работа на 23 юли, но търсят още 15 души персонал.

Христов обясни, че на казаните за смет, собственост на „Екомакс”, ще бъде поставен и национален номер за връзка с фирмата, на който граждани да подават сигнали за нередности.

Двете фирми, които ще чистят Шумен, сключиха договори за изпълнение на сметосъбиране и сметоизвозване за по 1 100 000 лв.

Управлението на регионалното депо в Шумен пък ще се поеме от общинското предприятие за чистота, стана ясно още на брифинга.

Директорът на общинското предприятие за чистота Кръстинка Радушева заяви, че общината има готовност да поеме управлението на депото от събота.

Има персонал и техника - компактор и булдозер и предстои наемането на още една фадрома, самосвал и булдозер за запръстяване на сметището.

Кметът на община Шумен Любомир Христов обяви, че в края на месеца ще бъдат разположени контейнери за отпадъци близо до големите магазини за строителни материали. Така хората ще има къде да изхвърлят отпадъците си, когато правят ремонт, а няма да се хвърлят на нерегламентирани сметища, обясни кметът.

Зам.-кметът Боян Тодоров обясни, че има възможност до две години в Шумен да се изгради площадка за събиране на опасни отпадъци от домакинства. Тя е част от пилотен проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и в него участват 5 общини от България - Шумен, Разград, Съединение, Левски и Созопол.

Тодоров заяви, че очаква ПУДООС да обяви търг за проектиране, след това и търгове за строителство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама