Обсъждат публично номинациите за почетен гражданин на Варна

11:26, 19 юли 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Публично ще бъдат обсъдени номинациите за почетен гражданин на Варна. Това ще стане днес от 17 ч. в зала „Пленарна“ на общината. Шестима са кандидатите за званието, което традиционно се присъжда в навечерието на Деня на Варна - 15 август. Това са проф. д-р Артур Кордон, Димчо Димов, Керан Михалев, маестро Борислав Иванов, Маруся Чакърова и Радко Мурзов. Кандидатурите им са издигнати от обществени организации, институции и инициативни комитети.

65-годишният проф. Артур Кордон е номиниран за приноса му в областта на науката. Той е един от основателите и дългогодишен председател на астроклуб „Канопус“ към Варненската обсерватория. От 1992 г. живее и работи в САЩ. Признат е като един от лидерите на приложение на системите с компютърен интелект в индустрията, автор е на научни книги и множество публикации. Инициатор на т.нар. „Сатирично законодателство“, в което се дефинират законите на „кутсуза“ в различни области. В книгата му „Маркология“ са събрани дефинираните от него закони на Марко Тотев.

Димчо Димов е предложен за почетното звание за приноса му в изграждането на значими обекти от техническата инфраструктура на Варна. Сред тях са ремонтите на централни булеварди, реконструкцията на Спортна зала, благоустрояването на кварталите „Чайка“ и Възраждане“, изграждането на алейната мрежа в Морската градина, „Златни пясъци“ и „Св. св. Константин и Елена“. 71-годишният Димов е работил близо три десетилетия в „Инжстрой“, като от 1978 до 1992 г. оглавява компанията.

Маестро Борислав Иванов е номиниран за заслугите му към Варненската опера в качеството си на нейн директор, главен художествен ръководител и диригент. В своята кариера той е дирижирал над 2000 спектакъла. Носител е на редица национални и международни награди, сред които и най-високото отличие на Германия Орден за заслуги първа степен. Тази година празнува 85-годишен юбилей.

Керан Михалев е с номивация за приноса му за развитието на борбата във Варна и по повод 70-годишния му юбилей. Михалев е състезател, а след това и треньор на медалисти от олимпийски игри и европейски първенства. За постигнатите успехи и резултати е удостоен със званието заслужил треньор по борба.

Маруся Чакърова, която тази година празнува 90-годишен юбилей, е носител на ордена „Герой на социалистическия труд“. Още на 15 години започва работа като тъкачка в ТК „Първи май“ в квартал „Аспарухово”, а по-късно работи там като инженер. В средата на 60-те години на миналия век оглавява софийската фабрика „Българска коприна“. Двама мандата е народен представител - от 1962 до 1971 г. Освен „Герой на социалистическия труд“, е носител още на два сребърни и един златен ордена на труда, както и на два „Георги Димитров“. Носител и на званието заслужил деятел на леката промишленост.

Художникът Радко Мурзов е номиниран за неуморната му творческа и педагогическа дейност в продължение на 45 години. Има десетки самостоятелни изложби, като работи в областта на кавалетната и монументална живопис, рисунката, пластиката и графиката. Ръководител е на детска школа по живопис, носител е на наградата „Варна“ в областта на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама