Бургаски студенти обработват археологическите находки от Акве Калиде

10:58, 19 юли 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студенти от трети и четвърти курс в специалност „Български език и История” в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров”  участват в обработването на археологическите материали от проучванията на античния и средновековен комплекс Акве Калиде – Термополис, открити в периода 2008 – 2012 г. и съхранявани в Археологическата експозиция на Регионален исторически музей Бургас.

Младите хора са членове на студентския клуб „Историк”, който провежда научно-изследователска дейност вече две години под ръководството на доц. д-р Гита Йовчева и доц. д-р Димчо Момчилов. През май 2016 г. клубът проведе собствена научна конференция, а материалите от нея ще бъдат отпечатани в издание на университета.

Студентите, които взимат участие в дейностите на клуба, са разпределени според интересите си в различни периоди и секции по антична и средновековна история и археология.

Част от тях работят в момента в Археологическата експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас по обработка на артефактите от Акве Калиде, а други взимат участие в самите разкопки.  По този начин студентите добиват ясна представа за полевата и научната работа на археолога. Правят и връзка между теренните проучвания и отражението им в интерпретацията на историческите събития тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама