Турците няма да пътуват безвизово в ЕС тази година, убеден е еврокимисар

09:27, 19 юли 16 / Свят 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският съюз няма да предостави на Турция право на безвизови пътувания тази година, както предвиждаше сделката за ограничаване на миграцията, заради репресиите след осуетения военен преврат, заяви Еврокомисарят за цифровата икономика и общество Гюнтер Йотингер.

„Моята прогноза е, че няма да има решение за безвизово пътуване до края на годината“, каза Йотингер, който е съюзник на германския канцлер Ангела Меркел, ключова движеща сила за мигрантската сделка.

„Законопроектът за отпадане на визите за турски граждани се разисква сега в Европейския парламент. Но моята прогноза е, че няма да има решение за безвизово пътуване до края на годината. Смъртната присъда е несъвместима с нашите ценности. Никоя страна не може да стане член на ЕС, ако въведе смъртно наказание“, добави еврокомисарят. 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган трябва да отговори на загрижеността на Европейския съюз относно принципа на върховенството на закона, допълни Йотингер. Той посочи, че това изглежда не се случва в момента.

Йотингер критикува скорошното решение на Анкара да премахване на депутатския имунитет, конституционна промяна, вероятно за да премахне прокюрдската опозиционна партия от парламента. Той отправи критики и към турското правителство за затваряне на опозиционни вестници и заплахите към журналисти, които критикуват политиките на правителството.

Йотингер е категоричен, че е недопустимо хиляди съдии, които не се харесват на правителството, да бъдат уволнявани. По думите му независимостта на съдебната власт е огромен актив.

Почти 20 000 членове на полицията, администрацията, съдебната система и армия са били задържани или отстранени от длъжност от петък вечерта насам. В нощта на опита за преврат бяха убити над 200 души. Тогава част от въоръжените сили опита да превземе властта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама