Царица на лавандулата избират в Чирпан

09:26, 19 юли 16 / Култура 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Царица на лавандулата ще бъде избрана в Чирпан. „ Проявата е част от двудневния Фестивал на лавандулата”, информира Нина Гиргинова, председател на Инициативния комитет. За пръв път тази година той ще се проведе в два дни -  на 22 и 23 юли.

Стартът ще бъде даден в петък от 11.00 часа в Чирпан с карнавално шествие в парк „Яворов”, а след това ще е церемонията по избора на царица.  В парка ще отвори врати и детска лавандулова работилница.

Кулминацията на празника е на 23 юли в село Средно градище.  Най-атрактивната част е базарът, където посетителите  могат да намерят всякакви продукти от лавандула  - ароматни торбички, сапуни, лавандулов мед, вино, ракия, сладка и сладкиши и др.

Ще има и майсторско шофиране на ретроавтомобили, които по обяд ще пристигнат в съседното село Могилово пред винарна "Мидалидаре" . Своите возила ще покажат колекционери  от София, Пловдив и Стара Загора

„Основната мисия на фестивала е да популяризира водещата позиция на  България като световен лидер в производството на лавандулово масло, да привлече общественото внимание върху значението на лавандулата като земеделска и индустриална култура и все по-широкото й приложение във всички области от бита”, поясни Нина Гиргинова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама