Посланик Гьокче: Рано е за заключения по отношение връщането на смъртното наказание

08:40, 19 юли 16 / Политика 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Твърде рано е да се правят заключения по отношения на извършване на чистки, връщане на смъртно наказание, присъединяването на ЕС и други неща. Това каза посланикът на Република Турция у нас Сюлейман Гьокче в ефира на БНТ във връзка с опита за преврат и последвалите събития в южната ни съседка. 

Според посланик Гьокче няма вероятност да се провали кандидатстването на Турция за членство в ЕС заради възможното връщане на смъртното наказание, както и участието й в НАТО заради нарушения на демокрацията.

По думите му задържаните в Турция след метежа са в обхвата на 10 000 души. Загиналите последните дни са 2008, а 1500 са ранените, като повечето са мирни граждани. Малко над 25 пък са метежниците, които са загинали, а между 50-100 от тях са били ранени. Според Гьокче обаче не са толкова важни числата,  а какво се крие зад тях.

„Това не е само предположение, случилото се е свързано с проповедника Фетхуллах Гюлен и това е терористичен акт“, категоричен е посланикът. В понеделник вечерта президентът Ердоган потвърди искането към САЩ Гюлен да бъде екстрадиран, очаква се скоро да се пусне и официално искане от турската страна, Гьокче отрече категорично възможността опитът за преврат да е бил организиран от президента Ердоган и че е дивашко да се мисли, че някой би могъл да убива собствения си народ.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама