Обиколката на България с велосипед преминава през Добрич и Каварна

07:59, 19 юли 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес през Добрич ще премине обиколката на България с велосипеди. Тя е организирана от 16-годишния Цветан Иванов. Младежът от Бобов дол организира обиколка по периферията на България за 17 дни, през които той и още 50 велосипедисти ще изминат 2100 километра, за да опознаят и обикнат родината.

"Искам да видя как живеят различните хора в различните краища на родината ни. Главно това е една от целите и да видим какъв е манталитетът на хората. Крайната цел е да обиколим България по периферията и да стигнем в Сапарева баня или Паничище като последен ден", споделя Цветан.

Освен че съчетава приключението и спорта, с обиколката Цветан подкрепя петиция, която призовава регламентиране на отстоянието, на което да се разминават автомобилите с велосипедистите. Дори и да не успеят да инициират законова промяна организаторите на петицията и Цветан се надяват да привлекат вниманието на шофьорите. 16-годишното момче, което е носител и на няколко награди от велосъстезания, вече мисли за организирането на колоездачна обиколка на Европа.

Младежът споделя, че е избрал маршрут, който минава през забравени кътчета по Дунава, Черноморието, Странджа планина, Родопа та и Рила. „Ще караме по пътища през които са минавали войводи и древни римски пътища. Ще има гледки, които ще ни държат в екстаз месеци напред”,  споделя Цветан. На ден се изминават по 120-130 км. Маршрутът е дълъг около 2100 км.

Днес в 7,30 часа колоездачите тръгват от центъра на Силистра по посока на Добрич и около 17,30-18,00 ч. се предвижда да имат излаз на Черноморието при Дуранкулак. Утре те ще потеглят от Дуранкулак към Варна през Яйлата и Болата, придържайки се плътно към крайбрежието.

Днес в Добрич, а утре в Каварна „Български пощи” ЕАД, което е спонсор на проявата, ще организира подкрепителни пунктове, където велосипедистите ще получат подкрепителни напитки, шоколад или друго.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама