Розетата от Плиска ще е знак на един от санираните блокове в Тервел

07:46, 19 юли 16 25 735 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Блок „Хан Тервел” е петият пореден блок в Тервел, който се санира по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

В сградата има 45 апартамента, разпределени в три входа на по пет етажа. Проектът предвижда изпълнение на четири мерки за енергийна ефективност – подмяна на дограма, топлоизолация на фасади, топлоизолация на покрив и топлоизолация на под над неотопляем сутерен. Ще бъдат изпълнени и съпътстващи работи – хидроизолация на покрив, възстановяване на отводняване на покрива и на комините, освежаване на стълбищна клетка, изграждане на нова мълниезащита, възстановяване на участъци от течащи тръби в сутерена на сградата.

Изпълнението ще започне след одобряването на проекта.

Знак на блока, изрисуван на всеки от трите входа, е розетата от Плиска. Знакът е избран поради връзката на владетеля Тервел с живота в старата столица Плиска. Поводът да бъде избран този знак е името, което са приели членовете на сдружението – „Хан Тервел“. Розетата от Плиска е средновековен български  бронзов  артефакт, намерен в старата столица Плиска през 1961 година. Датирана е в периода VII–IX век, a диаметърът ѝ е 38 mm. Розетата представлява медальон, изобразяващ седемлъчева звезда с изсечени на всеки лъч по два прабългарски рунически знака и халкичка за окачване. На гърба на медальона е изсечен прабългарският езически знак  IYI, който, според историци продължава за около век да се използва и след християнизирането на българите като символ, равностоен на кръста. Руническите знаци са обозначенията на дните от седмицата.

Сградата се намира в квартал “Изгрев“, като фасадата й е в непосредствена близост до главния път Добрич-Силистра, преминаващ през Тервел.

Блок „Хан Тервел“ е предпоследната от поредицата жилищни сгради, одобрени за саниране през 2015 и 2016 години. Той, както и останалите 4 сгради, трябва да бъде завършен до края на строителния сезон.

Предстои разработването на проекта на последния от шестте блока – блок „Детелина“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама