Добрич чества 100 години от рождението на "живата торпила" кап. Д. Списаревски

07:34, 19 юли 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес се навършват 100 години от рождението на капитан Димитър Списаревски – българският летец, който по време на Втората световна война прави първия въздушен таран в небето над София. На 20 декември 1943 г., останал без боеприпаси и тежко ранен, той врязва своя изтребител в противниковия бомбардировач, като по този начин му попречва да хвърли своите бомби над мирното население на София.

По повод 100 години от рождението на "живата торпила" кап. Димитър Списаревски Община Добрич организира общоградско честване. Програмата ще започне от 10 часа пред храм "Св. Георги", където ще бъде отслужена заупокойна литургия и благодарствен молебен. След това до паметната плоча на капитан Списаревски ще се проведе литийно шествие с поднасяне на цветя.

 Пред музея в градски парк „Св. Георги“ ще бъде експонирана фотоизложба, проследяваща живота на летеца. Ще бъде показано и витло от самолет „Фоке Вулф – Врабче“, на който е летял Списаревски. То е запазено от неговите бойни другари и през 2003 г. е дарено на Регионален исторически музей – Добрич от Софийския клуб „Капитан Димитър Списаревски“. Изложбата може да бъде видяна през целия работен ден.

От 11:00 до 14:00 часа и от 16:00 до 18:00 часа Регионална библиотека "Дора Габе" представя "Библиотека без стени" - памет за Списаревски, изложба на открито на документи свързани с живота и делото на Д. Списаревски. 

От 17 часа между зала "Добротица" и стадион "Дружба" ще се проведе демонстративен мач с организатор детско - юношеската школа на ФК "Добруджа" във връзка с това, че Д. Списаревски е бил футболист във ФК "Левски".

От 19 часа в градски парк "Свети Георги" - пред музея, Община град Добрич кани всички жители и гости на града на концерт на рок група "Епизод".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама