Надина и Цветомир станаха Крал и Кралица на панаира на киселото мляко в Разград

07:30, 19 юли 16 25 584 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Аржентинката Надина Фиамела се окичи с короната „Кралица на панаира на киселото мляко” в Разград. За първи път в тазгодишното 15-то поред издание на панаира бе избран и „Крал на панаира на киселото мляко”. Журито определи призът да бъде връчен на Цветомир Русев от средношколската танцова формация „Лудогорска младост“ към Капанския ансамбъл в Разград.

24-годишната аржентинска красавица е от град Морено, който се намира близо до Буенос Айрес. Тя е студентка, танцува от осемгодишна.

Цветомир е ученик в 12 клас в ПМГ „Акад. Никола Обрешков” в паралелката със засилено обучаване на биология и химия с английски език. С фолклор и танци се занимава още от детската градина. Той призна, че не е очаквал да бъде избран за крал на панаира. Сподели, че се е включил в конкурса само заради тръпката и да се повесели. „Гордея се, че съм на този трон, но не за това, че съм спечелил конкурса, а защото съм оправдал доверието на ръководителите си, които ме избраха да представя състава и страната ни”, допълни Цецо.

Д-р Валентин Василев връчи на кралицата букет цветя, лентата и короната, а на краля шарена торбичка. Надина получи също капанска камилчена китка.  



В конкурса, който традиционно съпътства Панаира на киселото мляко и фестивала на народните традиции и художествени занаяти в Разград, участваха двойки от четири фолклорни групи – от България, Аржентина, Мексико и САЩ. Надпреварата се проведе пред Общинския културен център, където освен участниците от различните фолклорни групи, се събраха много разградчани и гости на града. Момичетата и момчетата се представиха в четири тура. В първия те дефилираха със своите национални костюми, след това изпълниха по един танц, имаше също блицанкета, а последният тур беше изпълнение на право хоро.

Участниците в конкурса бяха оценявани от тричленно жури с председател художника Петко Антонов и членове председателят на мотоклуб „Лудогорски братя“ Десислава Петкова и фотографът Минка Христова.



След снимки с публиката Кралят и Кралицата на панаира Надина и Цветомир поведоха първото пъстро дефиле на художествените колективи, които в три поредни вечери ще изнасят концерти на площад "Момина чешма". В първата фестивална вечер сцената бе прозорец към фолклора на Мексико, САЩ и Аржентина. Честта да открият фолклорната програма се падна на артистите от Капанския ансамбъл.

Днес, програмата на втория ден от Панаира на киселото мляко ще започне в 10 часа с детска работилница „Първи стъпки в занаята”. Домакин на събитието е Етнографският музей в града. Час по-късно е конкурсът за домашно приготвено кисело мляко и традиционни ястия с мляко. От 17.30 часа на площад „Независимост” ще се състои етноревю, с представяне на автентични фолклорни костюми от Петър Георгиев – солист на Северняшкия ансамбъл и автор на ревюто. От 19 часа е забавното състезание „Да правим таратор, а не терор”, след което са дефилето и концертите на фолклорните групи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама