Нивото на р. Дунав в българския участък се покачва

07:04, 19 юли 16 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

В Дунавския басейн днес и утре водните нива на наблюдаваните реки в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Днес, вследствие на оттичане, се очакват краткотрайни повишения в долните части на водосборите на реките Лом, Огоста, Искър, Вит и Осъм.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 19 и 20 юли да бъдат около и под средномногогодишната стойност. Нивата във водосбора на р. Росица ще се понижават. Нивата на другите реки във водосбора на р. Янтра ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водни количества в долното течение на реката на 19, 20 и 21 юли да бъдат около средномногогодишната стойност. Днес и през следващите 1-2 дни речните нивата във водосбора ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

От Агенцията за проучване и поддържане на р. Дунав съобщават за 6 участъка с намалени габарити на фарватера – остров Милка, остров Белене, остров Батин, Олтеница, остров Гарван, остров Варещи. Нивото на р. Дунав в началото на българския участък се покачва. За 20 юли прогнозата е и при Русе да има повишение на водните стоежи с  34 cm, очаквано ниво - 244 cm.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама