Ердоган за смъртното наказание: Ще одобря каквото реши парламентът

21:34, 18 юли 16 / Свят 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Ердоган каза в интервю за CNN, че турският народ иска да бъде върнато смъртното наказание заради зачестилите терористични атаки, а правителството трябва да отговори на това много внимателно и благоразумно. 

"Като президент ще одобря, каквото решение вземе парламентът", каза Ердоган.

За връщане на смъртното наказание се заговори пък след опита за военен преврат от 15 и 16 юли. Правителството определи метежниците за терористи. Все още обаче се очаква законодателно решение по въпроса. Депутатите, Конституционния съд и правителството продължават да обсъждат възможността. Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ако Турция върне смъртното наказание няма да влезе в ЕС.

Ердоган обясни, че гражданите на Турция не виждат друг изход от ситуацията заради зачестилите атентати в страната.

"Защо да бъдат хранени и държани с години в затвора, това си мисля хората, които изгубиха деца, приятели и съседи", допълни турският президент.

Ердоган също така потвърди информацията от неделя, че Турция ще изпрати на САЩ официално искане в следващите дни за екстрадиция на проповедника Фетхуллах Гюлен. Според правителството той е основната фигура стояща зад опита за военен преварат. Самият Гюлен отрече да има участие в събитията и дори предположи, че турският президент е инсценирал метежа.

"Трябва да има реципрочност", заяви Ердоган, защото по думите му двете страни са стратегически партньори и Турция винаги, когато е поискано от САЩ е екстрадирала терористи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама