Пловдив изпреварва Варна и Бургас по сделки в имотния пазар

20:48, 18 юли 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пазарът на жилищните имоти в големите градове продължава да расте, сочи справка от Агенцията по вписванията. По този показател София и Пловдив изпреварват Варна и Бургас, показват данните, съобщава Дарик Пловдив.

В столицата сделките за полугодието се увеличават с почти 18% спрямо първата половина на миналата година до над 13 000. При ипотеките ръстът е още по-голям – над 28%. В Пловдив ръстът за същия период е по-умерен – 2.7% (7 143 сделки). При ипотеките обаче достига почти 14 на сто. Във Варна сделките се увеличават с 1.6%, докато при ипотеките увеличението е 19%. Най-слаб ръст на сделките сред най-големите градове е регистриран в Бургас – само 0,4%. При ипотеките обаче увеличението надвишава 23% , което и признак за засилена активност по рефинансиране.

При останалите областни градове броят на сделките пада с почти 6 на сто за периода януари-юни т.г. спрямо същия период на миналата. Единствено индустриалните центрове Стара Загора, Плевен и Русе, както и Пазарджик, заради близостта на града до Пловдив и до многото работни места, вървят нагоре с умерени темпове. На останалите пазари тенденцията е за плавен спад.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама