Бившият шеф на турските ВСС си призна, че е планирал опита за преврат

20:32, 18 юли 16 / Свят 25 287 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият главнокомандващ военновъздушните (ВВС) сили на Турция ген. Акън Йозтюрк е признал, че  е планирал опита за преврат в Турция, предаде държавната Анадолска информационна агенция, цитирана от Би Би Си. Той и неговият зет - полковник лейтенант Хакан Каракуш бяха определени за основните лица, които стоят зад опита за преврат в Турция. Генералът бил дал заповед в 22.00 часа в петък да започне операцията в Анкара.

По-рано той отрече каквото и да е участие в заговора и настояваше, че е работил за предотвратяването му. На снимки на Йозтюрк от ареста се вижда, че генералът е окървавен и ухото му е с превръзка.

Министерството на финансите на Турция е освободило от длъжност 1,5 хил. сътрудници заради подозрения  във връзки със структурите на ислямския обществен деятел и писател Фехуллах Гюлен, който властите на страната обвиниха в организирането на опит за преврат, предава ТАСС. 

Отстранени от длъжност са и над 600 офицери от жандармерията, 30 губернатори на провинции и близо 50 на различни окръзи в Турция. Всички са заподозрени в съпричастност в метежа от петък.

Заради събитията от последните дни и все още неотминалата опасност турският премиер Бинали Йълдъръм отмени годишния отпуск на повече от три милиона държавни служители в цялата страна до второ нареждане. Още в деня след потушаването на опита за преврат бяха уволнени 2745 съдии и прокурори, а 500 са задържани. Хиляди военни също са освободени, както и 3000 магистрати.

През декември 2014 г. съдебните власти в Истанбул издадоха заповед за ареста на Гюлен във връзка с подозренията за създаване на терористична организация за подриване на позициите на действащото ръководство на Турция и управляващата партия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама