МВнР за Турция: Тенденцията е към установяване на пълен контрол от законното правителство

20:12, 18 юли 16 / Политика 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на външните работи обяви, че Обстановката в Република Турция остава напрегната и динамична заради направения опит за военен преврат на 15-ти срещу 16-ти юли. Това става ясно от прессъобщение разпратено до медиите. От външно смятат, че  тенденцията на настоящите процеси в южната ни съседка е към установяване на пълен контрол от законно избраното правителство.

От министерстовто успокояват, че към момента няма данни за бедставщи или пострадали българи. "Българските дипломатически и консулски  представителства в Република Турция продължават да следят ситуацията и имат готовност за оказване на съдействие на българските граждани, намиращи се на територията на съответния консулски окръг", се казва в съобщението от МВнР.

Съобщава се още, че общият брой на регистрираните български граждани чрез сайта на МВнР, в рубриката „Пътувам за..“, чийто посочен период на пребиваване в Република Турция все още не е изтекъл, е 189 души (към 18.07.2016 г.). Също така от министерството обясняват, че повечето авиокомпании възстановяват редовните и чартърните полети от и за Турция, но са възможни промени и закъснения.    По информация на ГД „Гранична полиция”, на трите ГКПП по границата с Турция ситуацията е нормална, като следва да се имат предвид обичайните за сезона натоварвания поради транзитно преминаващи турски граждани.  Препоръки към българските граждани,  пътуващи или пребиваващи на територията на Република Турция:   - Независимо от признаците за постепенно успокояване на обстановката, нивото на опасност налага повишена бдителност от страна на българските граждани, които се намират на територията на Република Турция.   - Българските граждани, които възнамеряват да пътуват до Република Турция, да се информират постоянно за актуалната обстановка в страната и конкретния район, който планират да посетят.   - При организирани големи групи пътуващи, туроператорите да информират предварително българската мисия в Република Турция, в чийто консулски район ще пребивават пътуващите.   - Настоятелно препоръчваме българските граждани да се регистрират предварително в услугата „Пътувам за..” на следния адрес:  http://www.mfa.bg/patuvamza.   - Да се избягват места с голямо струпване на хора.   - Да се следват указанията на местните власти и органите на реда.   - При необходимост от съдействие българските граждани да продължават да се обръщат към дипломатическите и консулските ни представителства в Република Турция.   Информацията е актуална към 18.00 ч. на 18.07.2016 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама