Общински доклад разкри фрапиращи нарушения на читалища в Плевен

18:33, 18 юли 16 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доклад на община Плевен разкрива редица нарушения на местни  читалища за начина на стопанисване на безвъзмездно предоставената им общинска собственост. Това огласи днес кметът Георг Спартански. Той уточни, че по предложение на  началника  на отдел „Култура“  Стефка Григорова ще бъде поискано свикване на общо събрание на читалищата и културните институции на територията на общината.

В доклада е посочено, че  част от председателите на читалища са се самообявили за такива, назначили са и свои роднини. Най-фрапиращ е случаят с отдаване под наем на над 200 дка общински орехови градини край плевенското село Коиловци от четири читалища след изтичане на срока, за който са им предоставени от общината.  Градините са били дадени на въпросните читалища преди 11 години, като договорът за това е изтекъл през м.май миналата година. Няколко месеца след това обаче, през февруари т.г., чрез свой упълномощен представител – един от читалищните председатели, е сключен нов договор, с който читалищата преотдават под наем масивите на трето лице, обясни кметът.

Докладът и вписаните в него нарушения ще станат достояние и на  Министерство на културата, което финансира читалищата чрез държавния бюджет .  Община Плевен е предприела стъпки за обявяване на договора за преотдаване под наем на ореховите масиви за нищожен. На територията на община Плевен има общо 35 читалища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама