Турските власти претърсват авиобаза „Инджирлик“

18:08, 18 юли 16 / Свят 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двамата главни прокурори на Турция заедно с полицията, са започнали претърсване на авиобазата в Южна Турция, използвана от САЩ за въздушни удари срещу „Ислямска държава“, предава AFP. По време на опита за военен преврат базата, която се използва от силите на НАТО беше затворена.

Междувременно дипломат номер 1 на САЩ заяви, че има риск за членството на Турция в НАТО, след многохилядните арести в страната след неуспешния опит за преварт.

През последни дни властите в Турция извършиха арести в авиобаза „Инджирлик“ в провинция Адана, близо до Сирия. Арестувани са още командващият трети корпус армейски генерал Ердал Йозтюрк, командващият втора армия армейски генерал Адем Худути, началникът на щаба на втора армия и командващ гарнизона на Малатия корпусен генерал Авни Ангун. Под арест е и бившият командващ военновъздушните сили армейски генерал Акън Йозтюрк. Още в деня след потушаването на опита за преврат бяха уволнени 2745 съдии и прокурори, а 500 са задържани.

Неидентифициран мъж във военна униформа днес по обяд откри стрелба край сградата на съда в Анкара, предава ТАСС. В същия момент пък към съда са били ескортирани част от задържаните за преварата генерали.

Заради събитията от последните дни и все още неотминалата опасност турският премиер Бинали Йълдъръм отмени годишния отпуск на повече от три милиона държавни служители в цялата страна до второ нареждане. Всички служители, които са в отпуск, трябва да се върнат на работните си места колкото може по-скоро, се казва още в правителствената заповед.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама